Forskning

På den här sidan har vi samlat information om diagnostisering av sällsynta neuromuskulära sjukdomar. Undersökningarna planeras individuellt på den behandlande läkarens initiativ.

Tagning av muskelprov, biopsi

Muskelbiopsi är en åtgärd där man med lokalbedövning tar ett prov i ungefär lillfingerstorlek från en muskel. Provet tas oftast i benet eller lårområdet. På barn görs åtgärden alltid med sövning.

Tagning av muskelprov kräver inga särskilda förberedelser av vuxna patienter före åtgärden. Om patienten använder ett blodförtunnande läkemedel (t.ex. Primaspan, Marevan) ska de pausas och eventuellt tas blodprov innan (närmare anvisningar ges av den enhet som gör undersökningen). Barn ska alltid vara på fastande mage på grund av sövningen. Efter ingreppet sys såret igen med några stygn, som tas bort efter cirka en vecka på den egna hälsocentralen. Medan stygnen sitter i rekommenderas inte simning eller bastubad.

I muskelproverna undersöks alltid vävnadens histopatologiska bild och dessutom kan man göra olika slags färgningar och genetiska undersökningar.

Tagning av hudprov, hudbiopsi

Vid hudbiopsi tas en liten bit av huden t.ex. på utsidan av vristen eller i armbågen. Efter ingreppet kan såret sys med några stygn, som tas bort efter cirka en vecka på den egna hälsocentralen. Medan stygnen sitter i rekommenderas inte simning eller bastubad.

Tagning av hudprov kräver inga särskilda förberedelser från patientens sida före åtgärden.

I hudprovet kan man bl.a. undersöka tunna nervfibrer.

Magnetundersökning, MRI

På en del av patienterna görs en magnetundersökning av musklerna. Avsikten kan vara att hitta rätt muskel att ta biopsi ifrån. Den här videon om magnetskanning berättar hur skanningen går till och hur man ska förbereda sig för den.

 
 

Föregående sidaNästa sida

Uppdaterad  26.3.2019

Kyllä