Genetiikan palvelut OYS-alueella

Perinnöllisyyspoliklinikka vastaa koko Pohjois-Suomen perinnöllisyyslääketieteen eli kliinisen genetiikan palveluista. Lapin ja Kainuun keskussairaaloihin ja alueen erityishuoltopiireihin tehdään satelliittipoliklinikkakäyntejä. Poliklinikka huolehtii lisäksi sikiöseulontojen jatkotutkimuksista yhteistyössä synnytysten ja naistentautien toimialueen kanssa.

Perinnöllisyyslääketiedettä koskevissa asioissa poliklinikka palvelee kaikkia erikoisaloja ja terveydenhuollon tasoja ja kaikenikäisiä potilaita. Lähetteen voi kirjoittaa terveyskeskuslääkäri, yksityislääkäri tai erikoissairaanhoito. Tarvittaessa potilas voi myös ottaa suoraan yhteyttä poliklinikalle.

Hoidon nopeuttamiseksi osalta potilaista kerätään tarkempia tietoja sukulaisilla esiintyneistä sairauksista esitietolomakkeella, joka kannattaa palauttaa hyvissä ajoin ennen ensimmäistä käyntiä poliklinikalla. Lomakkeella voi myös tuoda esille omia toiveita tulevaan käyntiin liittyen, jolloin toiveet voidaan ottaa huomioon jo hoitoa suunniteltaessa.

Päivitetty  3.3.2022

Kyllä