Ajankohtainen

Voimaa vertaisista

Julkaistu 2.9.2016 10.00

Kun Tytti Fryn vastasyntyneellä pojalla todettiin kampurajalka, Tytti oli hämmentynyt ja huolissaan. Onneksi hän löysi muita samassa tilanteessa olevia äitejä. Yhdessä he perustivat potilasjärjestön.

 Tytti Fry ja Merja Moilanen.PNG

Vaikka lääkärit antoivat paljon tietoa, sitä oli joskus vaikea ymmärtää. Tytti kaipasi toisen saman kokeneen tukea. Suomen kampurajalkayhdistys perustettiin juuri sitä varten. Nyt isoksi kasvanut poika tukee pienempiään yhdistyksessä. – Se on kuin suuri perhe, Tytti kertoo.

Myös Merja Monto tietää, miten tärkeää vertaistuki on erityisesti harvinaissairailleMonto vastaa Invalidiliiton vertaistukitoiminnasta.

Monton mukaan paras paikka löytää tietoa vertaistuesta on ottaa yhteyttä potilasjärjestöön.

- Jos juuri omaa sairautta varten ei ole olemassa potilasjärjestöä, voi liittyä johonkin toiseen potilasjärjestöön. Jo yhteinen kokemus pitkäaikaissairaudesta yhdistää ihmisiä. 

Katso videoilta Tytin tarina.

Myös sopeutumisvalmennuskurssit auttavat eteenpäin:  Kursseilla vaihdetaan kokemuksia, opitaan muilta ja löydetään ystäviä. Monto kannustaa kaikkia hakeutumaan vertaistuen piiriin ja sopeutumisvalmennuskursseille. Ne auttavat pitkäaikais- ja harvinaissairaita löytämään arkeen mieltä ja merkitystä.

Videolla Merja Monto kertoo miten sopeutumisvalmennuskursseille pääsee.