Ajankohtainen

Maailman Lupuspäivää vietetään 10.5

Julkaistu 2.5.2016 8.00

Systeeminen Lupus Erythematosus (SLE) on monitahoinen harvinainen reumasairaus. Suomessa tätä autoimmuunisairautta sairastaa n. 2000 ihmistä. Autoimmuunisairauksissa kehon tulehdusvaste hyökkää normaaleja kehon rakenteita vastaan.

Maailman Lupuspäivää vietetään 10.5 ympäri maailmaa eri maiden järjestöissä ja yhdistyksissä. Lupus, SLE on pitkäaikaissairaus, jota esiintyy kaikkialla maailmassa. Sairaus on naisilla selvästi yleisempi kuin miehillä. Sen diagnosointia vaikeuttaa vaihtelevat oireet, joita ovat mm. nivelkivut, ihottumat, voimakas väsymys ja pitkittynyt kuume. Päivän tarkoitus on levittää tietoisuutta tästä harvinaisesta koko kehoon vaikuttavasta reumasairaudesta. Lisätietoa SLE-yhdistyksen nettisivuilta: SLE-yhdistys/tapahtumat/maailman-lupuspaiva-2016 

SLE-yhdistys ry:n tarkoituksena on

  • koota ja levittää tietoa Systeeminen Lupus Erythematosus (SLE) -sairaudesta.
  • työskennellä sen hoidon, kuntoutuksen ja muiden palvelujen edistämiseksi ja kehittämiseksi.
  • toimia valtakunnallisesti SLE:tä sairastavien ja heidän omaistensa tukena ja yhdyselimenä.
  • ajaa heidän yhteiskunnallisia etujaan.

Lisätietoa yhdistyksen nettisivuilta: www.sle-yhdistys.fi/

World Lupus Federation, WLF - Maailman lupusliitto - julkaisi 10.5.2016 maailman laajuisen väestön lupus tuntemukseen ja asenteisiin liittyvän tutkimuksen tulokset. Tutkimuksen mukaan sairaus tunnetaan huonosti ja siihen liitetään paljon vääriä käsityksiä. Alla SLE-yhdistyksen suomennos lehdistötiedotteesta.

2016_WLD_Release-Suomennos.pdf