Ajankohtainen

Kansainvälinen yhteistyö on tärkeää harvinaissairauksien hoidossa

Julkaistu 6.2.2018 9.00

Harvinaissairauksissa potilasmäärät ovat Suomen kaltaisessa maassa pieniä. Hyksin Lastenklinikalla hoidetaan Suomessa keskitetysti monia harvinaissairauksia.


Tanskassa on kertynyt hoitojonoa lasten suulakihalkioiden leikkauksiin ja maan yliopistosairaala pyysi HUS:lta apua hoitojonojen purkamiseen. Suulakihalkiopotilaat leikataan keskimäärin 9-12 kuukauden iässä. Jotta hoito voidaan antaa oikea-aikaisesti, piti leikkausajat järjestää lapsille nopeasti pyynnön tultua, toteaa plastiikkakirurgi Junnu Leikola.

-Pystymme myös julkisella sektorilla vastaamaan nopeasti haasteeseen. Saimme varsin lyhyessä ajassa sovituksi koko leikkausprosessin kuntoon ja potilaat pääsevät nyt tarvitsemaansa hoitoon. Alun perin varauduttiin kolmeentoista potilaaseen, mutta viime hetken peruutusten takia potilasmäärä supistui seitsemään, sanoo toimialajohtaja Jari Petäjä.

Kaikki potilaat leikataan kahden viikon aikana ja potilaat viipyvät vuodeosastolla keskimäärin 3-4 vuorokautta. Lastenklinikalla vuodepaikkoja riittää kaikille tarvitseville. Suomalaisten potilaiden leikkausaikoihin tanskalaisten potilaiden hoito on vaikuttanut joko niin, että leikkausta on aikaistettu tai muutamassa tapauksessa leikkaus on siirtynyt viikolla tai kahdella.

-Olemme valmistautuneet kouluttamaan ja konsultoimaan tanskalaisia kollegoita tarvittaessa myös potilaiden jatkohoidossa, sanoo Junnu Leikola.

Keskittäminen tukee osaamisen ja tietotaidon ylläpitoa

Pienten potilasryhmien hyvien hoitotulosten turvaamiseksi hoidon keskittäminen on tärkeää. HUS:ssa on yli 70 vuoden kokemus huuli- ja suulakihalkiopotilaiden hoidosta. Huuli- ja suulakihalkiokeskus HUSUKE on Pohjoismaiden toiseksi suurin, ja hoitotulokset ovat korkeaa kansainvälistä tasoa. Potilaita on vuosittain noin 100. Leikkauksia tehdään 150. Huuli- ja suulakihalkioiden lisäksi HUSUKEssa hoidetaan myös erilaisia kallon saumojen luutumishäiriöitä. Se on Suomen ainoa kansainvälisesti tunnustettu kallon ja kasvojen luiden kasvuhäiriöiden hoitoon erikoistunut keskus (kraniofakiaalikeskus, Craniofacial Centre).

HUS:ssa on useiden vuosien ajan tehty systemaattista työtä ulkomaisten potilaiden hoidon lisäämiseksi oman osaamisen ja tietotaidon ylläpitämiseksi. Tavoitteena on, että kansainvälisten esimerkkien mukaisesti noin 5-10 % vaativimman lasten erikoissairaanhoidon tuotannosta kohdistuisi ulkomaalaispotilaisiin. Tällä hetkellä toimintaosuus on noin 1-2 %.