Ajankohtainen

Henkilökohtainen apu tukee itsenäistä toimintaa

Julkaistu 21.8.2018 13.30

Henkilökohtaisen avun tarkoitus on auttaa vammaista henkilöä toteuttamaan omia valintoja, osallistumaan ja toimimaan itse. Apu voi auttaa lasta tai nuorta itsenäistymään.

​​​Sairaus tai vamma voi estää henkilöä toteuttamasta omia valintoja. Ne voivat estää osallistumasta tai tekemästä asioita, mitä henkilö tekisi, ellei sairautta tai vammaa olisi.

Vammaispalvelulain mukaan henkilöt, joilla vamman tai sairauden johdosta on pitkäaikaisesti erityisiä vaikeuksia suoriutua tavanomaisista elämän toiminnoista ovat oikeutettuja henkilökohtaiseen apuun. Avun tulee kohdistua niihin toimintoihin, jotka henkilö tekisi itse, ellei vamma tai sairaus estäisi sitä. Toiminta voi tapahtua kodissa tai kodin ulkopuolella.

Henkilökohtaista apua voi saada vammaispalveluna päivittäisten toimien, työn tai opiskelun lisäksi harrastuksiin, yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämiseen. Palvelu on maksutonta eikä sille ole ikärajoja.

Henkilökohtainen apu, avustaja mahdollistaa osallistuminen ilman vanhempia ja tukee siten vammaista lasta ja nuorta itsenäistymään.

Katso alla oleva uutuusvideo ”Henkilökohtainen apu auttaa osallistumaan” . Videon ovat tuottaneet yhdessä Invalidiliitto, Malike/Kehitysvammaisten Tukiliitto, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU. Video on tuottajien luvalla ladattu sivustolle YouTubesta.