Ajankohtainen

Harvinaisen tavallinen päivä

Julkaistu 30.9.2016 10.30

Millaista on, kun harvinaisesta tulee tavanomainen ja totutusta harvinainen? Helene Näslundin rohkea lyhyt elokuva kertoo harvinaisen tavallisesta päivästä.

Miten paljon arkikokemukseni olisikaan erilainen, jos minulla olisi sairaus tai vamma joka näkyisi ulospäin! Kuinka usein jaksaisin ymmärtää ja hyväksyä hiljaa "tavallisten" ihmisten käyttäytymistä? Entä miten itse käyttäydyn, kun kohtaan jonkun, jonka ulkoinen olemus tai käyttäytyminen näyttää erilaiselta kuin mihin olemme tottuneet? Näitä kysymyksiä pyöri mielessäni, kun näin viikko sitten harvinaissairauksien pohjoismaisessa kokouksessa ruotsalaisen Helene Näslundin kirjoittaman lyhyt elokuvan "En sällsynt vanlig dag".

Elokuva perustuu tosikertomuksiin. Ohjelman käsikirjoitusta varten on haastateltu ihmisiä, joiden ulkoasu poikkeaa totutusta johtuen erilaisista sairauksista tai vammoista. Ohjelman ensi-ilta oli ruotsin televisiossa Harvinaissairauksien päivänä  29.2.2016 ja on nähtävillä UR-skola -sivustolla  kesään 2020 asti. Tähän ruotsinkieliseen opetusohjelmaan voi valita tekstityksen joko ruotsiksi tai englanniksi.