Ajankohtainen

Biopankki auttaa harvinaissairauksien selvittämisessä

Julkaistu 16.9.2016 13.50

Biopankki-toiminta tukee lääketieteellistä tutkimusta. Lääketieteen kehittyessä löydetään uusia sairauksia ja ennen tuntemattomat taudit saavat nimiä sekä selityksiä. Näin pystytään kehittämään hoitoa myös harvinaisiin sairauksiin.

​Biopankki kerää ja säilyttää biologisia näytteitä ja näytteenantajaan liittyvää terveystietoa lääketieteellistä tutkimusta varten. Se eroaa perinteisistä tutkimusnäytekokoelmista siten, että biopankkiin ei kerätä näytteitä vain yhtä tutkimusta varten, vaan myös erilaisiin tuleviin tutkimustarpeisiin. Harvinaisissa sairauksissa yhdenkin potilaan näytteet ja tiedot saattavat olla avainasemassa.

 
 

Helsingin Biopankin ovat perustaneet HUS, Helsingin yliopisto, Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä (Carea) ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote). Helsingin Biopankki tekee tiivistä yhteistyötä muiden suomalaisten ja eurooppalaisten biopankkien kanssa.

Tarkemmin tietoa Helsingin Biopankista löydät heidän sivustoltaan. Siellä voi muun muassa täyttää Helsingin Biopankki suostumuksen.