Diabetes är en grupp av ämnesomsättningssjukdomar som förenas av en störning i bukspottkörtelns insulinproduktion och kroniskt förhöjt blodsocker. Det finns flera olika kända typer av diabetes. Huvudtyperna är typ I och typ II diabetes.
Typ I diabetes beror på en autoimmun inflammation i betacellerna i bukspottkörtelns insulinproducerande cellöar. Detta leder till att cellernas funktion och insulinproduktionen i dem gradvis upphör. Ersättande behandling med insulin blir nödvändig.
Det är fortfarande inte exakt känt vad som orsakar diabetes.
Uppskattningsvis har så mycket som tio procent av finländarna diabetes och av dem har cirka 50 000 personer typ I diabetes. I Finland är typ 1 diabetes vanligare än i något annat land.
Diabetes (typ 1 och 2) är för närvarande den vanligaste orsaken till kronisk njursvikt och uremi i Finland och på 2000-talet har diabetes även varit den vanligaste orsaken till njurtransplantation. Av de över 350 patienterna som väntar på njurtransplantation i Finland har nästan en tredjedel diabetes.
Typ 1 diabetikerna har sämre prognos redan under dialysen men även efter en njurtransplantation kan dödligheten vara upp till tio gånger högre jämfört med friska finländare i samma ålder.
Noggrann kontroll av glukos i blodet fördröjer utvecklingen av njursvikt avsevärt. Få diabetiker når dock optimal blodsockerkontroll trots att det finns olika insulinpumpar och sensorer för blodsockerhalten.
Läs mer:
(Diabeteshuset)