Itsehoito maksansiirron jälkeen

Maksansiirron jälkeen on hyvä pyrkiä omatoimisuuteen mahdollisimman pian ja huolehtia itsestään kokonaisvaltaisesti, unohtamatta omaa lääkitystään.

Haitarin otsikkotaso
2
Leikkaushaavan hoito

Leikkaushaava pidetään puhtaana käymällä suihkussa päivittäin. Jos haavassa ilmenee punoitusta, turvotusta, tai siitä erittyy nestettä, on asiasta kerrottava lääkärille. Haavaa ei saa hautoa, eikä käydä saunassa tai uimassa ensimmäisten viikkojen aikana.

Lämmön mittaus

Lämpö on mitattava, jos olo tuntuu huonolta. Kuumeilu, puistatukset, pahoinvointi, kipu ja särky voivat olla merkkejä infektiosta tai hylkimisreaktiosta. Jos lämpö on yli 38 astetta pitempään kuin yhden päivän tai jos vointi on huono, on otettava yhteys hoitavaan lääkäriin.

Hammashoito

Hyvä suuhygienia on maksansiirtopotilaalle ensiarvoisen tärkeää. Suosituksena on, että hampaat puhdistetaan huolellisesti bakteeripeitteistä kaksi kertaa päivässä sähköhammasharjalla.

Harjaspään kannattaa olla pehmeä, jotta vältytään ienvaurioilta. Myös hammasvälit tulee puhdistaa ientulehduksen ja reikiintymisen ehkäisemiseksi.

Säännöllinen, vuosittainen hammaslääkärissä käynti hampaiden kunnon, piilevien infektioiden ja suuontelon muutosten ehkäisemiseksi on tärkeää.

Hammastoimenpiteitä on hyvä välttää ensimmäisen puolen vuoden aikana hyljinnänestolääkityksen aiheuttaman yleisen tulehdusherkkyyden vuoksi. Särkevät hampaat tai tulehdukset suussa tulee kuitenkin hoitaa, yleensä keskussairaalan suusairauksien yksikössä.

Mikäli ennen siirtoa on jouduttu poistamaan useampia hampaita, suositellaan proteesin hankkimista vasta puolen vuoden–vuoden kuluttua siirrosta. Poikkeuksena ovat kokoproteesit, jotka voidaan valmistaa hampaiden poistokohtien parannuttua.

Hyljinnänestolääkityksen vakiinnuttua voidaan jatkaa tavanomaista hammashoitoa, kuten paikkaushoitoa, hammaskiven poistoa ja proteettisia hoitoja. Infektion estämiseksi antibiootti otetaan tunti ennen hammashoitoa. Myös hampaaton suu tulee tutkia säännöllisesti.

Tietyt lääkkeet, kuten siklosporiini ja kalkkisalpaajat (verenpainelääke) voivat aiheuttaa muutoksia ikenissä. Niitä voi välttää muun muassa hyvän suuhygienian avulla. Mikäli hyvä suuhygienia ei riitä, ikenen liikakasvu hoidetaan tekemällä ienkirurginen toimenpide tai lääke vaihdetaan.

Joidenkin lääkkeiden käyttö voi vähentää syljeneritystä, jolloin hampaiden reikiintymisen, ientulehduksen ja suun limakalvosairauksien riski lisääntyy.

Ihon ja hiusten hoito

Hyljinnänestolääkkeet altistavat erilaisille infektioille. Elinsiirron jälkeisessä infektioiden ennalta ehkäisyssä henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen on tärkeää.

Tässä joitakin yksinkertaisia perussääntöjä:

  • Peseydytään säännöllisesti mieluummin suihkussa kuin kylvyssä
  • Kädet pestään aina ennen aterioita sekä WC-käynnin jälkeen. Kynnet puhdistetaan huolellisesti
  • Alapesuun käytetään vettä ja mietoa saippuaa.

Akne

Kortisoni voi aiheuttaa aknea eli finnejä kasvojen, rinnan, hartioiden tai selän alueelle. Mahdolliset oireet häviävät yleensä vähitellen, mutta vaivojen jatkuessa niistä on keskusteltava lääkärin kanssa. Vakava tai tulehtunut akne vaatii lääkärin hoitoa.

Jos akne puhkeaa, pestään ihoalue kolmesti päivässä miedolla antiseptisella saippualla. Iho huuhdellaan huolellisesti.

Ei-toivottu karvankasvu

Eräät lääkeaineet voivat lisätä karvoitusta sekä kasvoissa että muualla vartalossa. Tämä voi tuntua hankalalta, mutta vaivoja voi lieventää esimerkiksi karvanpoistoaineella, vaalentamalla tai poistamalla karvat vaha- tai sähkökäsittelyllä. Kysy lisää lääkäriltäsi.

Aurinkosuoja

Nykyään kehotetaan välttämään pitempiaikaista oleskelua auringossa ilman suojaa. Auringonvalon ultraviolettisäteily aiheuttaa muuta väestöä enemmän ihosyöpää elinsiirtopotilailla.

Atsatiopriini-lääkitys voi myös aiheuttaa ihovaurioita auringossa. Elinsiirtopotilaat ovat erityisen herkkiä, koska lääkitys heikentää immuunipuolustuksen toimintaa, jolloin auringon aiheuttaman vauriot eivät parane. Auringolta kannattaa aina suojautua. Tässä joitakin yksinkertaisia ohjeita:

  • vältä oleskelua keskipäivän auringossa ja suojaa paljaat ihoalueet vaatteilla ja päähineellä
  • suojaa iho aurinkovoiteella, jossa on riittävä suojakerroin ja lisää voidetta aina tarvittaessa
  • solariumissa käyntiä ei suositella lainkaan
  • iho on tarkistettava säännöllisesti itse, läheisen tai ammattilaisen avulla. Ihosyövän riski on suurentunut hyljinnänestolääkityksen takia ja poikkeavat, muuttuvat luomet ja haavaumat on hyvä näyttää lääkärille heti.

Alkoholi ja tupakka

Alkoholi hajoaa maksassa. Koska siirretty maksa on erityisen herkkä kaikille myrkyille, alkoholi voi vahingoittaa sitä. Tupakointi hidastuttaa paranemista ja lisää leikkausriskiä.

Alkoholijuomia on vältettävä. Jos maksansiirto on tehty alkoholikirroosin takia, on alkoholin käyttö ennen siirtoa ja siirron jälkeen ehdottomasti kielletty.

Tupakointi lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään ja moniin muihin syöpiin. Lisäksi tupakointi on merkittävä verisuonten kalkkiutumista ja luukatoa aiheuttava tekijä.

​​
 

Kyllä

Päivitetty  20.9.2019