Haimansiirron jälkeen

Haimansiirron jälkeen potilas on ensin teho-osastolla pari päivää ja siirtyy sitten vuodeosastolle.

​Hoito leikkauksen jälkeen

Tehohoidon jälkeinen osastohoitojakso vaihtelee noin kymmenestä päivästä kolmeen viikkoon riippuen potilaan toipumisesta ja kotipaikkakunnasta.

Kotiutumisen jälkeen käydään kontrollikäynneillä vähintään viikoittain kahden kuukauden ajan, sitten joka toinen viikko, kunnes siirrosta on kulunut 9 kuukautta, sen jälkeen kerran kuussa, kunnes siirrosta on kulunut 12 kuukautta.

HUSin ulkopuolelta tulevat potilaat käyvät kontrollikäynneillä elinsiirtoyksikössä osasto K5A:n päiväosastolla aluksi 2-3 viikon välein, riippuen siitä milloin kotiutus tapahtuu. Kontrollikäynnit elinsiirtoyksikössä jatkossa ovat 3, 6, 9, 12, 18 ja 24 kuukauden kohdalla siirrosta ja tämän jälkeen vuosittain.

Leikkauksen jälkeiset ongelmat

Haimasiirtoihin liittyy edelleen enemmän kirurgisia ongelmia kuin esimerkiksi maksan- ja munuaissiirtoihin. Suurin osa vaikeista komplikaatioista liittyy ohutsuolisauman pettämiseen, siirteen verisuonitukoksiin tai infektioihin. Nämä johtavat uusintaleikkaukseen jopa noin 30 prosentilla potilaista.

Tulokset

Haimasiirtojen tulokset ovat jatkuvasti parantuneet. Samanaikaisen haima- ja munuaissiirron saaneiden potilaiden pitkäaikaisennuste ja elämänlaatu on parempi verrattuna pelkän munuaissiirron saaneisiin diabetespotilaisiin. Haima- ja munuaissiirto on hyvä vaihtoehto tietyille, valikoiduille tyypin 1 diabeetikoille pelkän munuaissiirron sijaan.

Haimansiirto palauttaa veren glukoositason normaaliksi. Onnistuneen haima-munuaissiirron jälkeen dialyysihoitoa ja insuliinia ei enää tarvita.

 

Kyllä

Päivitetty  20.9.2019