Vertaistukea eri-ikäisille

Diabetesliiton ja diabetesyhdistysten palvelut ja tapahtumat tarjoavat diabetesta sairastaville ja läheisille tilaisuuden kokemusten vaihtamiseen vertaisten kanssa.


Kurssit diabeetikoille ja läheisille

Omasta jaksamisesta ja diabeteksesta huolehtiminen vaatii joskus irtiottoa arjen rutiineista. Kun sen tekee yhdessä toisten samassa elämäntilanteessa olevien kanssa, saa heiltäkin uusia eväitä arjen pyörittämiseen.

Diabetesliitto järjestää kaikenikäisille diabeetikoille ja läheisille tarkoitettuja kursseja Tampereella ja eri puolilla Suomea. Diabeteksen hoidon ammattilaisten vetämien kurssien ohjelmassa on monipuolisia mahdollisuuksia kurssilaisten keskinäiseen kokemusten vaihtoon: esimerkiksi perhekursseilla on omaa ohjelmaa niin vanhemmille, diabeetikkolapsille kuin näiden sisaruksille.

Kursseja on eri mittaisia kahden päivän viikonloppukursseista alkaen. Osa kursseista on osallistujille maksuttomia, jolloin kurssin maksaa Kela tai oma hoitopaikka. Osalle kursseista voi osallistua itse maksaen.

Kelan maksamia kuntoutuskursseja järjestävät myös kuntoutuslaitokset eri puolilla Suomea.

Tapahtumat

Tapaisitko toisia diabeetikoita ja läheisiä mieluiten jonkin sinulle mieluisan vapaa-ajan toiminnan yhteydessä? Eri puolilla Suomea toimivat diabetesyhdistykset järjestävät tapahtumia ja toimintaa, kuten luentoja, retkiä, matkoja ja vaikkapa perhekerhojen tapaamisia.

Monet yhdistysten tapahtumista ovat avoimia kaikille; voit siis mennä mukaan, vaikka et olisi diabetesyhdistyksen jäsen.

Myös Diabetesliitto järjestää tapahtumia. Niihin voivat osallistua diabetesyhdistysten jäsenet perheineen. Esimerkiksi koko perheen tapahtumissa on omaa ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisille – ja aina paikalla Diabetesliiton henkilökuntaa. Diabetesyhdistykset tiedottavat tapahtumistaan jäsenkirjeissään, verkkosivuillaan ja muun muassa paikallislehtien tapahtumapalstoilla. Osa paikallisista tapahtumista löytyy myös Diabetesliiton tapahtumakalenterista.

Leirit lapsille ja nuorille

Vapaa viikonloppu poissa kotoa yhdessä samanikäisten kanssa ei välttämättä ole mutkaton juttu diabetesta sairastavalle lapselle tai nuorelle. Diabetesliiton ja diabetesyhdistysten järjestämät leirit lupaavat ohjattua yhdessä oloa ja hauskaa toimintaa porukassa, jossa diabetes on kaikille tuttu asia.

Leirit on useimmiten tarkoitettu diabeetikkolasten perheille ja yläkouluikäisille diabeetikoille. Leireillä on usein jokin teema, esimerkiksi liikunta.

Leirejä on eripuolilla Suomea pääasiassa kesäisin, ja useimmat niistä kestävät viikonlopun. Leireillä on aina mukana diabeteksen hoidon hallitsevia aikuisia.

Lähes kaikkien tulossa olevien leirien tiedot ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Diabetesliiton tapahtumakalenterista.

Perhekerhot lapsiperheille

Kaipaako diabetesta sairastava lapsesi samanikäistä​ diabeetikkokaveria, ja haluatko itse vaihtaa ajatuksia toisten diabeetikkolasten vanhempien kanssa? Diabetesyhdistysten perhekerhoissa on pääosin mukana perheitä, joissa on alle 12-vuotias diabeetikkolapsi. Kerhojen tapaamiset on usein suunniteltu siten, että vanhemmilla ja lapsilla on omaa ohjelmaa.

Lisätietoja kerhoista ja niiden toiminnasta saa Diabetesliitosta tai kysymällä suoraan diabetesyhdistyksistä.

Muutamissa diabetesyhdistyksissä toimii myös diabeetikkolasten isovanhemmille tarkoitettuja vertaistukiryhmiä.

Ykkösklubi nuorille

Kun diabeetikkonuori kaipaa saman kokenutta juttukaveria, on yksi vaihtoehto Ykkösklubi. Se on 14-17-vuotiaille tyypin 1 diabetesta sairastaville nuorille suunnattua ja heidän itsensä kehittämää ja suunnittelemaa ryhmätoimintaa, jota järjestetään hoitopaikoissa.


Edellinen sivu

 


 

Päivitetty  15.8.2018