Vertaistuki on kertomista ja kuuntelemista - kokemustietoon perustuvaa tukea. Myös diabeetikon läheinen – esimerkiksi vanhempi tai puoliso – voi tarvita tai tarjota vertaistukea.
Kanavia vertaistuen saamiseen ja jakamiseen löytyy esimerkiksi Diabetesliiton ja diabetesyhdistysten toiminnasta.
Tutustu myös Terveyskylän Vertaistaloon. Sieltä löydät konkreettisia vinkkejä, kokemustarinoita sekä vertaisvideoita.
Diabetesyhdistysten vertaistukihenkilöt ja vertaistukiryhmät
Useissa diabetesyhdistyksissä toimii koulutettuja vertaistukihenkilöitä ja vertaistukiryhmiä. Ryhmiä on eri-ikäisille ja esimerkiksi tyypin 1 ja tyypin 2 diabetesta sairastaville. Perhekerhot on pääosin tarkoitettu perheille, joissa on alle 12-vuotias diabetesta sairastava lapsi.
Saat tietoa vertaistukihenkilöistä ja vertaistukiryhmistä joko kysymällä suoraan sinua lähellä toimivasta diabetesyhdistyksestä tai lähettämällä kysymyksesi sähköpostitse Diabetesliittoon osoitteeseen vertaistuki(at)diabetes.fi.
Vertaistukea puhelimessa
Juttelisitko diabeteksesta ja sen herättämistä ajatuksista mieluiten puhelimessa diabetesyhdistyksen vapaaehtoisen kanssa? Saat yhteyden samassa elämäntilanteessa oleviin koulutettuihin puhelinvertaistukihenkilöihin soittamalla Diabetesliiton Kysy diabeteksesta -neuvontapuhelimeen. Neuvontapuhelimeen vastaa diabeteshoitaja, joka välittää yhteydenottopyyntösi eteenpäin.
Vertaistukea chatissa
Verkossa toimiva Diabetesliiton Diabetes-chat tuo yhteen eri-ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia diabeetikoita ja heidän läheisiään. Chatissa keskustellaan anonyymisti ryhmässä.
Facebookin vertaistukiryhmät
Facebookissa toimii useita diabetesta sairastavien ja heidän läheistensä ryhmiä. Ryhmiä on muun muassa diabeetikkolasten vanhemmille, nuorille ja tyypin 1 sekä tyypin 2 diabeetikoille. Osa ryhmistä on Diabetesliiton perustamia.
Keskustelufoorumi Kohtauspaikka
Diabetesliiton perinteinen keskustelufoorumi Kohtauspaikka tarjoaa mahdollisuuden anonyymiin verkkokeskusteluun vertaisten kanssa. Kohtauspaikalta löytyy keskusteluja useiden vuosien ajalta ja aiheesta kuin aiheesta. Keskustelujen lukeminen ei vaadi rekisteröitymistä keskustelijaksi.
Löydä vertaistukea
Vertaistalo auttaa sairastuneita ja heidän läheisiään löytämään vertaistukea ja luotettavaa tietoa vertaistuesta. Vertaistalo kerää yhteen potilasjärjestöjen tarjoaman vertaistuen, jota voi etsiä
täältä.
Seuraava sivu