Lääkekorvaukset

Lääkevalmisteiden korvaukset vaihtelevat. Kelan sivuilta tai apteekista voi tarkistaa omien lääkkeidensä korvausten kriteerit.

​​Lääkärin määräämiin reseptilääkkeisiin voi saada Kelan korvausta. Korvauksen suuruus riippuu sairaudesta, sen hoidosta ja valmisteesta. Lääkekorvaukset on jaettu peruskorvaukseen (40 %) ja erityiskorvaukseen (65 % tai 100 % lääkevalmistekohtaisen omavastuun jälkeen). Korvauksen saa vasta vuosittaisen alkuomavastuun jälkeen.

Insuliinivalmisteiden korvaus

Insuliinivalmisteet kuuluvat pääsääntöisesti ylemmän erityiskorvauksen piiriin. Tällöin valmisteen hinta korvataan kokonaan 4,5 € osto- ja lääkekohtaisen omavastuun jälkeen. Poikkeuksena raskauden aikainen tilapäinen insuliinihoito, josta saa peruskorvauksen. Joissakin insuliinivalmisteissa on lisäksi korvauksen saamisen erityisehtoja.

Muiden diabeteslääkkeiden korvaus

Tablettihoito ja muut pistettävät lääkkeet kuin insuliini kuuluvat pääsääntöisesti alemman erityskorvauksen (60 %) piiriin. Kaikki diabeteksen hoitoon tarkoitetut lääkevalmisteet eivät välttämättä ole korvattavuuden piirissä tai niiden korvattavuuden edellytyksenä on erityisehtoja.

Muut lääkevalmisteet

Diabetesta sairastava käyttää usein myös lääkkeitä kohonneen verenpaineen ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden hoitoon. Näistä lääkevalmisteista saa pääsääntöisesti peruskorvauksen. Sekä verenpaineen että kolesterolin hoidossa on erikseen määritelty, koska näistä lääkevalmisteista voi saada alempaa erityiskorvausta. Korvauksen saamiseksi tarvitaan lääkärin B-lausunto, jossa hän toteaa korvauskriteerien täyttymisen.

Lääkekorvauksen hakeminen

Kelasta erityiskorvausta haetaan hoitavan lääkärin laatimalla B-lausunnolla. Joissain lääkevalmisteissa edellytetään erikoislääkärin lausuntoa. B-lausunnon perusteella Kela ratkaisee erityiskorvausoikeuden. Mitään​ muuta lomaketta ei tarvitse tähän asiaan liittyen täyttää. Kela lähettää kotiin uuden Kela-kortin, johon on kirjattu korvausoikeuden osoittava numero.

Voit selvittää lääkkeesi kuulumisen korvauksen piiriin Kelan verkkosivuilta tai apteekista.

Lue lisää lääkekorvauksista ja lääkehausta Kelan-sivustolta. Edellinen sivuSeuraava sivu

 


Katso lisää