Tutkimukset ja toimenpiteet

Jokaista tutkimusta ja toimenpidettä varten on olemassa erilliset valmistautumisohjeet. Diabeteksen hoito kuitenkin vaatii usein erityistä huomiota tutkimusten ja hoitotoimenpiteiden yhteydessä.

Diabeteksen hoito suunnitellaan aina etukäteen erilaisia tutkimuksia ja toimenpitetä varten. Tavoitteena on välttää verensokerin laskeminen liian alas tutkimukseen tai hoitotoimenpiteeseen valmistauduttaessa ja sen aikana. Myös liian korkea verensokeri on haitallinen. Se hidastaa toipumista ja haavojen paranemista, lisää riskiä tulehduksille ja verisuonitukoksille.Tavoitteena on pitää verensokeri tasolla 5–12 mmol/l toimenpiteiden ja leikkausten aikana.

Ravinnotta oloa edellyttävät verikokeet, tähystykset, kuvantamistutkimukset

Ravinnnotta oloa vaativat toimenpiteet suositellaan tehtäviksi heti aamulla.

Edellisenä päivänä tabletit ja insuliini tai muut pistoslääkkeet otetaan normaalisti. Toimenpideaamuna insuliinipistokset tai tablettilääkkeet otetaan vasta toimenpiteen jälkeen. 1–2 tunnin viivästys ei aiheuta suuria muutoksia verensokerissa.

Jos toimenpide edellyttää pidempää ravinnotta oloa, niin yleensä pistetään hieman normaalia pienempi insuliiniannos tutkimusaamuna ja verensokeria säädetään hoitopaikassa laskimoon annettavalla sokeriliuoksella.


Perusinsuliinia eli pitkävaikutteista insuliinia ei saa kuitenkaan koskaan jättää kokonaan pistämättä.

Suolen tyhjennystä edellyttävät tutkimukset

Tyhjennyksessä saa 1–2 vuorokauden aikana nauttia yleensä vain nestemäistä ravintoa ja suolen tyhjenemistä edistäviä valmisteita.

Insuliinia käyttävän tulee sopia oman diabeteshoitajan kanssa insuliinin mahdollisesta vähentämisestä nestepaaston ajaksi. Perusinsuliinia eli pitkävaikutteista insuliinia ei saa kuitenkaan jättää kokonaan pistämättä.

Verensokeria alentavia tabletteja tai muita pistoksia kuin insuliinia käyttävän on myös syytä neuvotella lääkityksen mahdollisesta vähentämisestä nestepaaston aikana.

Insuliinihoitoisen kannattaa seurata verensokeriaan 2 - 4 tunnin välein nestepaaston aikana.

Leikkaukset

Diabeteksen hoitoon leikkauksissa vaikuttaa se, miten suuresta leikkauksesta on kyse sekä diabeteksen tyyppi ja hoitomuoto. Jos leikkaus on ennalta suunniteltu, on tärkeää saada verensokeri hyvälle tasolle jo ennen toimenpidettä. Leikkauksen suunnittelukäynnillä sovitaan, miten diabeteksen hoidon suhteen toimitaan ennen leikkausta, leikkauksen aikana ja leikkauksen jälkeen.

Sairaaloissa on yksityiskohtaiset ohjeet diabeteksen hoidosta leikkauksen aikana. Pitkään kestävissä leikkauksissa ja toimenpiteissä annetaan insuliinia laskimoon nestetiputuksena. Nesteen tiputusnopeutta säätelemällä voidaan turvallisesti säätää verensokeria toimenpiteen aikana.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 

 

Päivitetty  17.12.2018