Matkustaminen

Diabetes ei rajoita matkustamista, kunhan huolehditaan diabeteksen hoitoon liittyvistä perusasioista. Matkalla ruokailut, päivärytmi ja liikunta poikkeavat usein normaalista, joten  verensokerin omaseuranta erityisesti insuliinihoitoisella on tärkeää.

​​​

​​​​​Matkalla ruokailut, päivärytmi ja liikunta poikkeavat usein normaalista, joten muutokset hoidossa voivat olla tarpeen. Tämän vuoksi verensokerin omaseuranta on erityisen tärkeää. Jos matkustaa vain muutaman kerran vuodessa, kyse on niin lyhyestä ajasta, ettei ihanteelliseen verensokeritasoon pyrkiminen ole välttämätöntä. Tällöin verensokeri voidaan insuliinihoidossa pitää turvallisuussyistä, yllättävien liian alhaisten verensokereitten välttämiseksi, pitää matkan aikana hieman normaalia korkeammalla tasolla.

Ennen matkaa

Tarvittavat rokotukset ja matkavakuutus hankitaan yleisten suositusten mukaisesti.

Lääkkeiden ja hoitovälineiden saamiseksi mukaan lentokoneen matkustamoon tarvitaan lääkereseptit tai sähköisen reseptin tuloste ja englanninkielinen lääkärin allekirjoittama todistus diabeteksen hoidosta. Valmis todistuspohja on saatavilla Suomen Diabetesliiton nettisivuilta.

Matkalla

Insuliini ja pistettävät GLP-1 johdannaiset pitää kuljettaa käsimatkatavaroissa. Turvatarkastuksessa kannattaa mainita insuliinista ja hoitovälineistä.

Insuliinit ja pistettävät GLP-1 valmisteeet on säilytettävä niille suositellussa lämpotilassa. Liian lämpimät tai kylmät olot vaikuttavat niiden säilymiseen ja erityisesti insuliinin tehoon. Näitä valmisteita voi suojata liian kuumalta (yli 30 astetta celsicusta) kylmäpakkauksilla. Paikallisista diabetesyhdistyksistä voi ostaa säilytyskoteloita ja kylmäpakkauksia kuljettamista varten.

Insuliinikynää tai -pumppua käyttävien tulee ottaa matkalle toiset pistosvälineet ja riittävästi ylimääräistä insuliinia kynän tai pumpun rikkoutumisen varalta. 

Insuliinihoito ja aikavyöhykkeiden ylittäminen

Pitkiä, aikavyöhykkeitä ylittäviä matkoja varten insuliinin pistosaikoja tai annoksia voi olla tarpeen muuttaa. Muutokset kannattaa suunnitella jo ennen matkaa. Diabeteslääkäri tai -hoitaja neuvovat hoidon muuttamisessa. Insuliinin annostelun muutos on yleensä tarpeen, jos aikaero on yli kaksi - kolme tuntia. Tarvittavat muutokset riippuvat pistosohjelmasta ja käytetyistä insuliinilaaduista. Perussinsuliini kannattaa alle viikon matkoilla yleensä pistää kotimaan pistosajankohtana. Esim. Suomessa klo 21-22 pistettävä perusinsuliini pistetään New Yorkissa noin klo 14-15 (7 tunnin aikaero). Ateriainsuliiniin aikaero ei vaikuta –ateriainsuliini pistetään aina ennen syömistä.

Ruokailu

Paikallisilla ruoilla herkuttelu on osa matkan iloista. Syömisessä kannattaa kuitenkin pitää terve järki mukana ja huolehtia hyvin käsihygieniasta. Turistiripuli tai vatsatauti voivat sotkea nestetasapainoa ja verensokereita.

Lämpimissä olosuhteissa kannattaa välttää kylmiä tai puutteellisesti kypsennettyjä ruokia, salaatteja, irtojäätelöä, jääpaloja ja keittämätöntä vettä. Pulloveden juominen on turvallisempaa kuin hanaveden. Kädet kannattaa pestä huolellisesti.

Mikäli matkakohteena on Välimeren etelä- tai itäpuoli tai kaukomaat, oman lääkärin kanssa voi neuvotella varmuuden vuoksi mukaan otettavasta antibioottikuurista.

Erikoisemmista ruoista voi olla vaikea arvioida hiilihydraattimääriä, joten pikainsuliinin annostelussa kannattaa olla varovainen, vaikka ruoka-annos näyttäisikin suurelta.

Verensokerin vaihtelut

Helteellä insuliinin imeytyminen nopeutuu, mikä voi aiheuttaa yllättävän verensokerin laskun. Matkoilla tulee usein myös liikuttua tavallista enemmän. Matalan verensokerin varalta täytyy aina pitää mukana jotakin ensiapuevästä, esimerkiksi rypälesokeria, sokeria tai täysmehua.

Glukagonia on hyvä ottaa mukaan, jos matkalla on seurana joku, joka voi sen tarvittaessa pistää. Jos matkustaa yksin, kannattaa kertoa diabeteksesta esimerkiksi matkaoppaalle.


Muualla Diabetestalossa

Lue lisää matkustamisesta​​​


 

Päivitetty  17.12.2018