Kortisonihoito

Kortisonihoito voi laukaista sairastumisen diabetekseen tai tuoda esille piilevän diabeteksen. Diabetesta sairastavalla lääkehoidon tarve lisääntyy tai tarvitaan lisäksi insuliinihoitoa

Kortisonihoitoa käytetään eri tulehdussairauksissa lievittämään tulehdusreaktiota. Suun kautta otettava tablettihoito voi kestää lyhyemmän aikaa, kuten esimerkiksi astman pahenemisvaiheessa tai viikkoja, kuten suolistotulehduksessa tai jopa useamman vuoden, kuten joissakin reumasairauksissa.

Kortikosteroidit ovat insuliinin vastavaikuttajia ja nostavat sokeritasoa yksilöllisesti ja annoksesta riippuen. Kortisonihoito voi laukaista sairastumisen diabetekseen tai tuoda esille piilevän diabeteksen. Jo diabetesta sairastavalla lääkehoidon tarve lisääntyy tai tarvitaan lisäksi insuliinihoitoa. Insuliinihoitosella insuliinimäärää joudutaan lisäämään.

Kortikosteroideja on erilaisia ja hoitoa voidaan toteuttaa eri tavoin ja annosteluin, mikä on huomioitava diabeteksen hoitoa tehostettaessa.

Tablettina annostelun lisäksi kortisonia käytetään myös paikallishoitona esimerkiksi nivelpistoksena. Valmisteesta riippuen verensokeri kohoaa yksilöllisesti muutaman päivän tai 1-2 viikon ajaksi.

Astmassa ja kroonisessa keuhkoputkentulehduksessa käytetään yleensä keuhkoihin hengitettäviä kortisonisuihkeita tai -jauheita. Niiden vaikutus verensokeriin on diabetesta sairastavalla yksilöllinen ja tavallisilla annoksilla yleensä vähäinen. Verensokerin hoidon tehostamisen tarve selviää verensokeria mittamalla.

Ihovoiteissa käytetty kortisoni ei tavanomaisessa käytössä yleensä vaikuta verensokeriin.

Vakavissa allergiareaktioissa kortisonia saatetaan antaa myös pistoksena ihon alle tai suoraan suoneen.

Verensokeriseurannan tehostaminen

Verensokerin seuranta tulee aloittaa kortisonitablettihoidon aikana sellaisilla henkilöillä, joilla on suuri riski sairastua diabetekseen. Ennestään diabetesta sairastavalla verensokerin seurantaa tehostetaan.

Hoidon tehostaminen tablettihoidossa

Ruokavalio- tai tablettihoitoisella henkilöllä tablettilääkityksen lisääminen ei yleensä riitä, vaan joudutaan usein aloittamaan tilapäisesti insuliinihoito. Tavallisimmin käytetään keskipitkävaikutteista NPH-insuliinia tai sekoiteinsuliinia ja lisäksi tarvittaessa pikainsuliinia korkean verensokerin korjaamiseen. Hoitohenkilökunta opastaa insuliinin pistämisessä ja annostelussa.

Hoidon tehostaminen insuliinihoidossa

Ennestään insuliinihoitoisella pitkävaikutteisten insuliinijohdoksen rinnalle aloitetaan yleensä keskipitkävaikutteinen NPH-insuliini aamupistoksena ja pikainsuliinia annostellaan yksilöllisesti laaditun korjausinsuliiniohjeen mukaan.

Lisämunuaisten vajaatoiminta

Osalla diabetesta sairastavista on lisämunuaisen kuorikerroksen vajaatoiminta ja kortisonipuutos. Heille kortikoidihoito on elintärkeää korvaushoitoa. Sairaspäivinä ja erilaisissa stressitilanteissa kortisonin korvaushoitoa lisätään. Verensokeria hoidetaan omamittausten perusteella.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 

 

Päivitetty  17.12.2018