Muusta sairaudesta johtuva diabetes

Monet haiman sairaudet voivat vaurioittaa insuliinia tuottavia soluja ja aiheuttaa diabeteksen.

​​​​​

Muusta sairaudesta johtuva diabetes (sekundaarinen diabetes) syntyy yleisimmin haiman vaurioitumisen seurauksena. Syynä voi olla esimerkiksi runsaan alkoholinkäytön tai sappikivitulehduksen aiheuttaman haimatulehduksen tai haimaleikkauksen seurauksena. Syynä voi olla myös lääkitys, yleisimmin kortisonihoito ja elinsiirron jälkeen käytettävät hyljinnänestolääkkeet. Kaikille ne eivät kuitenkaan aiheuta diabetesta, joten todennäköisesti perinnöllisellä alttiudella on merkitystä.

Haimasairaudesta johtuva diabetes johtaa vaihtelevan asteiseen insuliinipuutokseen, jonka hoidoksi tarvitaan tabletteja tai insuliinia. Insuliinia tuottavat saarekkeiden beetasolut sijaitsevat haimassa, joten erilaiset haimasairaudet voivat heikentää niiden toimintaa.​

Hoito riippuu kehittyvän insuliininpuutteen asteesta: tyypin 2 diabeteksen hoidon kaltainen hoito tai monipistosinsuliinihoito tyypin 1 diabeteksen tapaan – tai yhdistelmä näistä. 

Haimatulehduksen tai –leikkauksen jälkeen on usein puute myös haiman tekemistä ruoansulatusentsyymeistä. Tämän oireena on tavallisesti rasvaripuli. Hoidoksi tarvitaan ruuansulatusentsyymejä sisältäviä kapseleita aterioiden yhteydessä.

Edellinen sivu 

Päivitetty  13.11.2018