
Verensokeri on liian matala, kun se on alle 4,0 mmol/l. Hypoglykemiaa esiintyy satunnaisesti useimmilla tyypin 1 diabetesta sairastavilla. Sen sijaan useimmat diabeteksen hoitoon käytettävät muut lääkkeet kuin insuliini eivät normaalikäytössä aiheuta liian matalaa verensokeria.
Aamun paastoverensokerin viitearvo terveillä on 4 - 6 mmol/l (millimoolia litrassa). Diabetesta sairastavalla tavoitellaan, että useimmat mittaukset aamulla ja ennen ateriaa olisivat välillä 4-7 mmol/l. Alle 4 mmol/l arvo on liian matalia. Tilannetta nimitetään hypoglykemiaksi ja arkikielessä ”hypoiksi”. Glykemia tarkoittaa ”glukoosia veressä” ja etuliite hypo tarkoittaa hyvin vähäistä tai alhaista.
Huoli verensokerin laskemisesta liian matalalle on tavallista etenkin tyypin 1 diabetesta sairastavilla. Huoli ja pelko voi johtaa liian korkeaan verensokeritasoon. On tärkeää on oppia ennakoimaan tilanteet, joissa verensokeri voi laskea liian matalalle ja toisaalta tunnistamaan matalan verensokerin oireet ja opetella toimimaan siinä tilanteessa.
Hypoglykemian luokittelu
Hypoglykemia jaetaan lievään, merkittävään ja vakavaan.
Taso | Plasman glukoosiraja |
Lievä hypoglykemia Alhainen verensokeri, joka hoidetaan itse nopealla hiilihydraatilla tai pikainsuliinin annoksen vähentämisellä ennen ateriaa | <3,9 mmol/l ja ≥3 mmol/l |
Merkittävä hypoglykemia Merkittävän alhainen verensokeri omamittauksessa tai jatkuvassa sensoroinnissa (vähintään 15 min ajan) tai laboratoriossa mitattu plasman glukoosi | <3,0 mmol/l |
Vakava hypoglykemia Toimintakyky heikentynyt ja hypoglykemia vaatii korjaantuakseen toisen henkilön apua | Ei erityistä verensokerin rajaa |
Reaktionousu
Hypoglykemiaa seuraa yleensä verensokerin reaktionousu. Tämä tarkoittaa, että liian matala verensokeri aikaansaa insuliinin vastavaikuttajahormonien eli glukagonin, adrenaliinin ja kortisolin erittymisen. Nämä hormonit vapauttavat maksasta sokeria verenkiertoon.
Satunnaiselle matalalle verensokerille on lukemattomia syitä. Toistuvasti matalien verensokerien syyn selvittäminen on tarpeen, jotta pystyy jatkossa välttämään vastaavaa tilannetta. Tilannetta voi selvittää esimerkiksi kahden viikon glukoosisensoroinnilla. Sensoroiva ja hypoglykemian ennakoiva insuliinipumppu on myös mahdollinen hypoglykemianongelmissa.
Seuraava sivu