Insuliinisokin hoito

Insuliinisokki on tila, jossa diabetesta sairastava on toimintakyvytön tai tajuton. Tajuttomalle henkilölle ei saa antaa mitään suun kautta. Tajuton käännetään kylkiasentoon, niin että hengitys kulkee vapaasti ja soitetaan 112.

​​​​​​


Jos henkilö on tajuissaan, mutta ei yhteistyökykyinen vaan on esimerkiksi vastusteleva, eikä suostu ottamaan ensiapua suun kautta, soitetaan 112. Sitten annetaan glukagonia, jos sitä on saatavilla ja pistäminen onnistuu.

Jos henkilö on tajuton, varmistetaan hengitystiet kääntämällä hänet kylkiasentoon ja soitetaan 112. Sitten annetaan glukagonia, jos sitä on saatavilla. Estetään kouristelevaa loukkaamasta itseään.

Tajuttomalle henkilölle ei tukehtumisvaaran vuoksi saa juottaa tai syöttää mitään.

Glukagoni

Glukagoni on insuliinin vastavaikuttajahormoni, joka vapauttaa maksasta verenkiertoon sokeria. Glukagonia on saatavissa reseptillä apteekista kertakäyttöpakkauksessa. Tyypin 1 diabetesta sairastavan kannattaa pitää glukagonipakkaus kotona ja mökillä sekä retkeillessä.​

Glukagonia saa apteekista lääkärin reseptillä. Pakkauksessa on kaikki tarvittava eli itse lääke, sen liotin ja tarvittavat neulat.

Omaisten, läheisten ja tarvittaessa työtovereiden tulee perehtyä pistoksen antamiseen etukäteen. Glukagonipistos annetaan reiden tai olkavarren lihakseen. Pistoksen jälkeen tajunta palautuu n. 15–20 minuutin kuluessa, jolloin henkilölle tarjotaan hiilihydraattipitoista syötävää.

Käännä tajuton henkilö kylkiasentoon ja huolehdi, että hengitys kulkee vapaasti. Glukagoni on yksi elimistön omista hormoneista, joten yliannostusta ei tarvitse pelätä.

Glukagonin veto ruiskuun ja pistäminen

  • Poista suojukset kuiva-ainepullon ja ruiskun neulan päältä.
  • Paina neula pienen kuiva-ainepullon kumisen korkin läpi. Työnnä ruiskun sisältämä steriili vesi pulloon. Jätä ruisku neuloineen paikoilleen.
  • Heiluttele pulloa, kunnes sen sisältämä glukagonijauhe on liuennut veteen. Liuoksen tulee olla täysin kirkasta.
  • Varmista, että ruiskun mäntä on painettuna pohjaan asti. Vedä kaikki liuos takaisin ruiskuun.
  • Pistä koko ruiskun sisältö syvälle reiden tai olkavarren lihakseen. Alle 25 kilon painoiselle lapselle annetaan puolet ruiskun sisällöstä.
  • Soita 112, ellei henkilön tajunta ala palautua viimeistään 20 minuutissa.

Huom. Jos kyseessä on lapsi, niin soitetaan joka tapauksessa 112 ja kutsutaan ensihoito paikalle.

Anna hiilihydraattipitoista syötävää tai juotavaa, kun henkilö on taas tajuissaan. Sopivaa tarjottavaa ovat esimerkiksi glukoositabletit, hunaja ja sokerilimu tai -mehu.

Glukagoni voi aiheuttaa pistoksen jälkeen pahoinvointia.

Vakavan hypoglykemian jälkeen

Liian matalaan verensokeriin johtanut tilanne ja syyt pitää selvittää. Myös vakavan hypoglykemian herättämät ajatukset ja tunteet kannattaa ottaa keskusteluun. Insuliinihoitoa ja annoksia pitää tarkastella ja tarpeen mukaan muuttaa. Ainakin 2–4 viikon sensorointijakso on suositeltava ja myös jatkuva glukoosisensorointi tulee harkittavaksi.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  21.11.2018