Raskausdiabetes

Raskausdiabetes on lisääntynyt nopeasti. Raskausdiabetes voi vaikuttaa haitallisesti sekä syntyvään lapseen että raskaana olevaan naiseen. Säännöllinen verensokerin seuranta on tärkeää myös raskauden jälkeen kohonneen diabetesriskin vuoksi.

​​​​​​​​Raskausdiabetes tarkoittaa verensokerin kohoamista, joka todetaan ensimmäisen kerran raskauden aikana. Insuliinin tarve lisääntyy raskaushormonien ja painon nousun vaikutuksesta. Raskausdiabetes diagnosoidaan sokerirasituskokeella, jonka raja-arvot ovat matalammat kuin tavallisessa sokerirasituskokeessa.

Vuonna 2018 poikkeava sokerirastituskoe todettiin 21 % synnyttäjistä, kun määrä oli 16 % vuonna 2015.​

Jos verensokeri on koholla raskauden aikana, se voi vaikuttaa haitallisesti sekä lapseen että äitiin raskauden aikana ja myöhemmin elämässä. Tavoitteena on pitää verensokeri mahdollisimman normaalina. Ruokavaliohoidon lisäksi osa tarvitsee tablettihoitoa tai insuliinihoitoa.

Raskauden aikana todettu kohonnut verensokeri voi johtua myös toteamattomasta tyypin 2 diabeteksesta, alkavasta tyypin 1 diabeteksesta tai MODY-diabeteksesta.

Raskausdiabeteksen hoito ja seuranta

Raskausdiabetesta hoidetaan ruokavaliolla ja liikunnalla. Noin 20 % tarvitsee lääkehoitoa, metformiinitabletteja tai insuliinipistoksia. Verensokerin tavoite omamittauksissa on ennen ateriaa alle 5,5 mmol/l ja aterian jälkeen alle 7,8 mmol/l.

Raskausdiabeteksen hoitoa ja seurantaa käsitellään yksityiskohtaisesti Terveyskylän Naistalossa.

Raskausdiabeteksen riskejä äidille

  • raskauden aikainen verenpaineen nousu
  • synnytyksen käynnistämisen tarve
  • suurempi todennäköisyys keisarinleikkaukseen
  • suurentunut riski sairastua myöhemmin tyypin 2 diabetekseen ja sydän— ja verisuonisairauksiin.

Raskausdiabeteksen riskejä lapselle

  • vauva kasvaa sikiöaikana liian suureksi
  • raskauden aikainen hapenpuute
  • synnytyksen vaikeutuminen
  • vastasyntyneisyyskauden ongelmia
  • suurentunut riski myöhemmin ylipainoon ja aineenvaihdunnan häiriöihin.

Verensokeri yleensä normaalistuu synnytyksen jälkeen. Jos raskausdiabetekseen tarvittiin lääkehoitoa, sokerirasitus tehdään jo 3 kuukauden sisään synnytyksestä. Muussa tapauksessa sokerirasituskoe tehdään 12 kuukauden kuluttua synnytyksestä, sitten yksilöllisesti 1–3 vuoden välein.

Riski sairastua diabetekseen raskauden jälkeen

Yli puolet raskausdiabeteksen sairastaneista on riskissä sairastua tyypin 2 diabetekseen 10–15 vuoden kuluessa. Raskauden aikana mahdollisesti kertyneiden ylimääräisten kilojen laihduttaminen ja muuten terveyttä edistävät elintavat ovat tärkeitä.

Ylipainoisten tulisi pyrkiä laihduttamaan ennen seuraavaa raskautta. Jo 3–4 kg painonpudotus vähentää diabetesriskiä merkittävästi.

Muualla Terveyskylässä

Lue lisää raskausdiabeteksesta​ Naistalosta. Seuraava sivu

 


 

Päivitetty  4.8.2019