Verenpaineen hoito raskauden aikana

Diabetesta sairastavan kannattaa mitata itse verenpainettaan kotona. Diabetesta sairastavalla on suurempi riski sairastua raskauden aikaiseen verenpaineoireistoon.

​​​​

Verenpaineen tavoite raskauden aikana on alle 140/90 mmHg. Verenpaineen lääkkeettömistä hoidoista tärkeimmät ovat suolan (natriumin) ja runsassuolaisten ruokien ja lakritsin välttäminen ja rauhallinen liikunta sekä lepo. Jos verenpaine omaseurannassa nousee yli 150/100 mmHg omissa toistetuissa mittauksissa, on otettava yhteys raskauden seurantapaikkaan.

Diabetesta sairastavilla on lisääntynyt verenpaineen nousun ja raskauden aikaisen verenpaineoireiston eli pre-eklampsian riski. Pre-eklampsiasta käytettiin aikaisemmin nimitystä raskausmyrkytys tai raskaustoksemia. Se tarkoittaa raskauteen liittyvää nopeaa turvotusten, verenpaineen ja valkuaisvirtsaisuuden lisääntymistä. Pre-eklampsiassa tarvitaan lepo- ja lääkehoitoa sairaalan osastolla. Synnytys joudutaan yleensä käynnistämään ennenaikaisesti.

Pre-eklampsian riski on erityisen suuri niillä diabetesta sairastavilla naisilla, joilla on jo ennen raskautta munuaisten toimintahäiriöitä.


Muualla Terveyskylässä

Lue lisää Verenpainetauti ennen raskautta ja Pre-eklampsia (aiemmin toksemia tai raskausmyrkytys) Naistalosta.Edellinen sivuSeuraava sivu

 

 

Päivitetty  13.11.2018