Synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeen palataan normaaliin insuliiniannosteluun, mahdollisesti hieman pienemmillä annoksilla. Imetystä suositellaan.

Synnytyksen jälkeen, äidin saatua ruokaa, siirrytään insuliinin normaaliin ihonalaiseen annosteluun. Tarvittavat insuliiniannokset ovat tavallisesti muutaman yksikön pienempiä kuin ennen raskautta käytössä olleet annokset.

Imetykseen kannustetaan ja sen käynnistymistä tuetaan. Imetys kuluttaa energiaa, ja verensokeri voi herkästi laskea liian matalalle. Imetysaikana ateriaa edeltävä verensokeri voi olla tasolla 6–8 mmol/l ja sokerihemoglobiiini HbA1c tasolla 58–63 mmol/mol. Aina ennen imettämistä (myös yöllä) äidin tulisi syödä, ja imetyksen aikana on tarpeen pitää ruokaa saatavilla. On myös huolehdittava riittävästä nesteen ja kalsiumin saannista.

Jos äidillä on ollut loppuraskaudessa verenpainelääkitys, sitä jatketaan 2–3 viikkoa kunnes verenpaine on tasoittunut. Verenpainelääkitys ei estä imetystä.

Jälkitarkastus tapahtuu normaalisti neuvolassa. Lisäksi käydään diabeteksen ja sen hoidon tarkistuksessa synnytyssairaalassa sisätautilääkärillä tai endokrinologilla.

Ehkäisystä on tärkeä huolehtia imetysaikanakin.

Edellinen sivu 

Päivitetty  13.11.2018