Raskauden suunnittelu

Sokeritasapainon pitäisi olla kunnossa jo ennen raskautta. Siksi suunniteltu raskaus on diabetesta sairastavalle tärkeämpää kuin muille.

Verensokeritasapainon tulisi olla raskauden käynnistyessä eli jo ennen hedelmöityshetkeä hyvä. Sokerihemoglobiinin HbA1c-tavoite on alle 53 mmol/mol (7 %).

Diabetesta sairastavan, riippumatta diabetestyypistä, raskaus pitää suunnitella raskaussuunnittelupoliklinikalla etukäteen hyvissä ajoin ennen raskauden toivottua alkua. Raskaus ja sen suunnittelu on myös yksi aihe sensoroinnille. Tyypin 1 diabetesta sairastavalla voidaan tarpeen mukaan siirtyä pumppuhoitoon.

Raskaudensuunnittelupoliklinikalle tarvitaan tavallisesti lähete. Mukaan on hyvä ottaa ainakin tiedot kaikista lääkityksistä (myös ns. käsikauppalääkkeistä), kattavat verensokerin ja verenpaineen seurantatiedot sekä viimeisen silmänpohjakuvauksen tulokset.

Raskaudensuunnittelupoliklinikalla selvitetään munuaisten, silmänpohjien ja sydämen tilanne sekä kilpirauhasen toiminta. Tutkimusten perusteella arvioidaan käytössä oleva ja tarvittava lääkehoito. Kun äidin ja vauvan hyvinvointiin vaikuttavat seikat on tarkistettu ja huomioitu hyvissä ajoin, voi diabetesta sairastava pääsääntöisesti tulla turvallisesti raskaaksi.

Foolihappolisä (1–5 mg vuorokaudessa) aloitetaan jo ennen kuin ehkäisyn poisjättäminen tulee ajankohtaiseksi. Kun raskaus on käynnistynyt, otetaan itse yhteys neuvolaan, josta tehdään lähete äitiyspoliklinikalle raskauden seurantaan.


Seuraava sivu


 

 

Päivitetty  13.11.2018