Mikä on diabetes?

Diabetes on yhteisnimitys ryhmälle sairauksia, joissa verensokeri on normaalia korkeampi. Diabetesta on useita eri tyyppejä. Päätyypit ovat tyypin 1 diabetes ja tyypin 2 diabetes.  Mikä tahansa sairaus, joka vaurioittaa haimaa, voi johtaa diabetekseen.

​​​ Mikä on diabetes? 

Tyypin 1 diab​​et​es

Tyypin 1 diabetes on autoimmuunisairaus, jossa elimistön puolustusjärjestelmä hyökkää omia kudoksia kohtaan. Tyypin 1 diabeteksessa tämä johtaa insuliinia tuottavien haiman beetasolujen tulehdukseen ja asteittaiseen toiminnan loppumiseen sekä insuliininpuutteeseen.

Suomessa tyypin 1 diabetekseen sairastuu joka vuosi noin 600 lasta ja nuorta, mutta tyypin 1 diabetekseen voi sairastua myös aikuisiällä. Tyypin 1 diabeteksen osuus kaikista diabetesta sairastavista on Suomessa 10 - 15 %.

Tyypin 2 diabetes

Yleisin aikuisiällä todettu diabetestyyppi on tyypin 2 diabetes. Noin 75 % diabetesta sairastavista Suomessa sairastaa tyypin 2 diabetesta. Sille on tyypillistä ns. insuliiniresistenssi eli insuliinin heikentynyt vaikutus kudoksissa.

Valtaosa tyypin 2 diabetesta sairastavista on ylipainoisia ja heillä on myös kohonnut verenpaine ja/tai rasva-aineenvaihdunnan häiriö. Näiden sairauksien kasaumasta käytetään nimitystä metabolinen oireyhtymä.​


Seuraava sivu

  

Päivitetty