Verensokerin omamittaus

Verensokerin tarpeenmukaisten omamittausten avulla voidaan seurata diabeteksen hoidon toteutumista. Tavoitteet ja mittaustiheys sovitaan yksilöllisesti ja kirjataan yhteiseen hoitosuunnitelmaan.

​​​

Säännöllisen verensokerin omamittausten avulla diabetesta sairastava oppii muokkaamaan diabeteksen hoitoa jokapäiväisessä elämässä ja vaihtelevissa tilanteissa tarkoituksenmukaisella tavalla. Näin löytyy turvallinen ja sopiva lääkehoito, ja insuliiniannokset voi arvioida oikein suhteessa ruokaan ja liikuntaan sekä erilaisiin tilanteisiin.

Verensokerin mittausten tarve ja mittaustiheys suunnitellaan yksilöllisesti yhdessä oman lääkärin ja hoitajan kanssa. Mittaustarve vaihtelee diabeteksen hoitomuodon, hypoglykemiaherkkyyden, verensokeritason ja ajankohtaisen tilanteen mukaan. Mittauksia tarvitaan enemmän silloin, kun on käytössä insuliinihoito tai diabeteslääkkeitä, jotka saattavat laskea verensokeria liian alas. Myös sairastumisen alkuvaiheessa tai lääkehoidon muuttuessa mittauksia tarvitaan useammin.​

Mittaukset voidaan jakaa:

  • ​​hoitomuodon mukaiseen perusseurantaan
  • tehoseurantaan ennen vastaanottoa tai sokeritasapainon korjaamisessa
  • tarvittaessa tehtäviin tilannekohtaisiin mittauksiin.
Tulosten luotettavuuden edellytyksenä on, että mittaaminen on tehty oikein, hoitovälineitä käytetään ja liuskoja säilytetään ohjeiden mukaisesti.
 

Päivitetty  3.12.2018