Lyhytaikainen sensorointi hoidon suunnittelussa

​​​

​​​Sormenpäästä mitattavat verensokeriarvot kertovat vain sen hetkisen tilanteen ja mittausten määrä vuorokaudessa on rajallinen. Sensoroinnilla voidaan saada käsitys verensokerin vaihteluista kaikkina vuorokauden aikoina. Lyhytaikaisesta esimerkiksi 2–4 viikon sensoroinnista saa apua hoidon suunnitteluun, erityisesti, jos sokerihemoglobiini HbA1c tai aamun verensokerit eivät ole tavoitetasolla ja epäillään verensokerin laskevan tai nousevan liikaa yön aikana tai aterioiden välillä.

Lyhytaikaisessa sensoroinnissa on tärkeää, että kaikki verensokeriin vaikuttavat asiat kirjataan, jotta niitä voidaan verrata verensokerin muutoksiin ja verensokerin muutoksia osataan tulkita oikein. Käytännössä siis kirjataan ruokailut ja niiden hiilihydraatit, verensokerin lääkehoito ja insuliiniannokset, liikunta ja sen rasittavuus sekä mahdolliset sairaspäivät.

Lyhytaikainen sensorointi voidaan tehdä esimerkiksi 1–2 viikkoa ennen vastaanottoa. Hoitomuutosten toimivuutta voidaan sitten arvioida vastaanoton jälkeen uudella sensoroinnilla.​


Edellinen sivuSeuraava sivu

 

 

Päivitetty  12.12.2018