Ientulehdus ja parodontiitti

Diabetesta sairastavalla on suurempi alttius ientulehduksille ja hampaiden kiinnityskudoksen sairaudelle eli parodontiitille.

​​​​​​​​​

Suun mikrobit aiheuttavat ientulehdusta ja sairauden edetessä se tuhoaa leukaluuta ja leukaluuhun hampaita kiinnittäviä kudoksia. Tällöin puhutaan parodontiitista. Jos diabetesta sairastavan verensokeritaso on korkea, tulehdus on vaikea-asteisempaa ja kudosten menetys voi kiihtyä. Oireena on yleensä verenvuoto ikenistä hampaita harjatessa. Tulehdus etenee ikenen alla näkymättömissä ja voi aiheuttaa niin laajan kudospuutoksen, että hampaita joudutaan poistamaan.

Kaksisuuntainen vaikutus

Sen lisäksi, että korkea verensokeri lisää suun tulehdusriskiä, suun tulehdus nostaa verensokeria. Tämän kaksisuuntaisen vaikutuksen ja sairauden vaikean havaitsemisen vuoksi suun tutkimus ja hoito on erityisen tärkeää. Hammaslääkäri tutkii hampaiden kiinnityskudokset mittaamalla ientaskut suun tutkimuksen yhteydessä. Mahdollisen kiinnityskadon määrittämiseksi on hyvä ottaa hampaistosta röntgenkuva. Löydösten perusteella henkilön kanssa yhdessä tehdään hoitosuunnitelma ja opastetaan suun terveyden omahoito.  

Diabetesta sairastavalla suun terveyden tutkimusväli on syytä pitää säännöllisenä.​ Tutkimus- ja hoitoväli määritellään yksilöllisesti.

Tupakointi lisää riskiä

Tupakointi lisää parodontiitin riskiä ja vaikeusastetta sekä heikentää paranemista vaikka bakteeripeitteet poistettaisi. Tupakoinnin lopettaminen on ensiarvoisen tärkeää ja hammashuollon ammattilaiset tarjoavat tukea tupakoinnin vähentämiseen tai lopettamiseen.

Ientulehdus on bakteeripeitteiden aiheuttama pehmytkudoksen tulehdus. Sitä hoidetaan poistamalla hammaskivi ja plakki sekä tehostamalla suun omahoitoa, eli hampaiden ja hammasvälien puhdistusta harjaamalla hampaat kaksi kertaa vuorokaudessa. Omahoidon ohjausta ja apua puhdistusvälineiden valintaan saa hammashoidon ammattilaisilta.

Kuva: Suomen Hammaslääkäriliitto.​

Parodontiitissa hampaita kiinnittävät sidekudossäikeet ja luu tuhoutuvat ja hampaiden liikkuvuus lisääntyy. Se voi näkyä hampaiden väleihin ilmaantuvina rakoina tai hammaskaaren muodon muuttumisena. Tulehdus etenee kivuttomana ja oireilee lähinnä ienverenvuotona. Tupakointi vähentää verenkiertoa ikenissä ja parodontiitti voi edetä oireettomana niin pitkälle, että hampaiden menetys on mahdollista. Ientaskujen mittaus on ainoa luotettava tapa tutkia hampaiden kiinnityskudosten tilanne.

Kuva: Suomen Hammaslääkäriliitto​​


Seuraava sivu

 

 

Päivitetty