Ruokavalio munuaisten vajaatoiminnassa

Diabetes voi vaikuttaa munuaisten toimintaan. Hyvä sokeritasapaino,  hyvä verenpaineen hoito ja sopivat ruokavalinnat ovat tärkeitä munuaisten vajaatoiminnan ehkäisyssä ja hoidossa


Lievä munuaisten vajaatoiminta tai merkkejä munuaisvauriosta (esimerkiksi mikroalbuminuria)

Ruokavaliossa pyritään kohtuulliseen proteiininsaantiin, vähäsuolaisuuteen ja kokonaisuutena sydänterveyttä edistäviin valintoihin sekä sopivaan energiansaantiin. Liikapainoisella tavoite on laihtuminen.

Kohtuulliseen proteiininsaantiin päästään, kun pääaterioiden kokoamisessa noudatetaan lautasmallia. Leikkeleitä käytettäessä sopiva määrä on 1 viipale leivälle. Proteiinirikastettuja elintarvikkeita tai proteiinilisiä ei suositella. Nestemäisiä maitovalmisteita voi päivittäin käyttää 5-6 desilitraa ja lisäksi 2-3 viipaletta juustoa. Tämä määrä turvaa riittävän kalsiuminsaannin. Hedelmiä, marjoja, kasviksia, täysjyväviljavalmisteita ja pehmeää rasvaa suositellaan väestön ravitsemussuosituksen mukaisesti.

Kohtalainen tai vaikea munuaisten vajaatoiminta

Ruokavaliossa rajoitetaan fosforin saantia ja pyritään edelleen kohtuulliseen proteiininsaantiin. Pitemmälle edenneessä munuaisten vajaatoiminnassa voidaan tarvita myös kaliumin saannin rajoittamista ruokavaliosta. Mikäli nestettä ei kerry elimistöön, hieman tavallista runsaampi juominen on munuaisen kannalta hyödyksi.

Ruokavalio muuttuu, jos tarvitaan keinomunuais- eli dialyysihoitoa. Hoitopaikan ravitsemusterapeutti antaa ruokavaliosta yksilölliset ohjeet.


 

Muualla Terveyskylässä

Lue lisää munuaispotilaan ravitsemushoidosta  Munuaistalon-sivustolta. 


Edellinen sivu

 


Päivitetty  20.11.2018 16.41

 
HUS logoTAYS logoOYS logoKYS logoTYKS logo