Diabeteksen munuaissairauteen liittyviä oireita ja löydöksiä

On tärkeää on muistaa, että diabeettinen munuaissairaus ei aiheuta mitään oireita siinä vaiheessa, jolloin on parhaat mahdollisuudet pysäyttää sairauden eteneminen.

​​​

Lievään albuminuriaan tai vähäiseen proteinuriaan ei liity oireita. Tyypin 1 diabetesta sairastavalla verenpaine alkaa usein nousta samoihin aikoihin kuin albuminuriakin ilmaantuu. Tyypin 2 diabeteksessa verenpaineen nousu on hyvin yleistä jo ennen munuaismuutosten ilmaantumista.

Albuminurian määrän lisääntyessä yli 3 g/vrk voi ilmaantua turvotuksia. Verenpainearvot pyrkivät nefropatian vaikeutuessa edelleen nousemaan.

Keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa (eGFR alle 60 ) ilmaantuu usein anemiaa. Anemiaan liittyy väsy​mistä ja suorituskyvyn laskua. Vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa (eGFR alle 30)  voi esiintyä ns. ureemisia oireita kuten ruokahaluttomuutta, pahoinvointia ja tahatonta laihtumista, jotka yleensä korjaantuvat dialyysihoidon aloittamisen myötä. Uremiaan voi liittyä myös ihon kutinaa ja suonenvetoa jaloissa.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 

 

Päivitetty  28.11.2019