Johtuuko oire diabeteksesta?

Muiden syiden selvittely on tarpeen ennen kuin oireisto katsotaan johtuvan diabeteksesta.

​​Diabeettinen neuropatia voi olla haastavaa sekä sen tunnistamisen, että hoidon kannalta. Useat muutkin sairaudet voivat aiheuttaa hermojen toimintahäiriöitä tai niihin viittaavia oireita.

Muut yleiset hermojen toimintahäiriöiden syyt voidaan todeta tai poissulkea tavallisilla laboratoriokokeilla. Muita tavallisia neuropatian aiheuttajia ovat B12-vitamiinin puutos ja kilpirauhasen vajaatoiminta sekä alkoholin liikakäyttö. Tarkemmat tutkimukset tehdään yksilökohtaisesti oireiden perusteella. Tyypillisessä oirekuvassa ei perusverikokeiden lisäksi välttämättä tarvita muita lisätutkimuksia.

Yleensä kuitenkin diabeettisen neuropatian oireet ovat tyypilliset. Jos perustutkimuksissa ei muuta syytä ole todettavissa, niin oireiden voidaan katsoa liittyvän diabetekseen, erityisesti jos diabetes on ollut pidempään ja sokeritasapaino on ollut korkea.

Jos neuropatia alkaa ja etenee hyvin nopeasti tai on oirekuvaltaan muuten epätyypillinen, on tarpeellista selvittää harvinaisempia syitä ja tarvittaessa konsultoida neurologia.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  21.11.2018