Kilpirauhasen toimintahäiriöt

​​​​​​​​​​​​

Kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat yleisiä:​ Noin 10 %:lla väestöstä on tutkimuksissa todettu lievää poikkeavuutta kilpirauhaskokeissa. Aikuisiällä tyypin 1 diabetekseen sairastuneista noin 30 %:lla on kilpirauhassairaus.​​ Varsinaista kilpirauhasen vajaatoimintaa eli hypotyr​eoosia sairastaa väestöstä noin 0.4 % ja kilpirauhasen ylitoimintaa eli hypertyreoosia 0.2 %. Kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminta ovat yleisempiä naisilla useammin kuin miehillä ja vanhempana useammin kuin nuorempana.

Kilpirauhasen toimintahäiriöihin voi liittyä myös kilpirauhasen molemminpuolinen koon kasvu eli struuma. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa kilpirauhanen voi pienentyä kooltaan.

Sekä kilpirauhasen vajaatoiminta että liikatoiminta pitää hoitaa. Jos ne ovat pitkään hoitamattomia, niihin liittyy lisääntynyt sydänsairauksien riski. Diabetesta sairastavalla hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta voi lisätä liian matalien verensokereiden eli hypoglykemian esiintymistä. Hoitamattomassa liikatoiminnassa insuliinitarve lisääntyy ja luuston haurastumisriski suurenee.

pic Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhashormonin puute hidastaa aineenvaihduntaa, mikä aiheuttaa erilaisia oireita, lue lisää​

pic Kilpirauhasen liikatoiminta

Liiallinen kilpirauhashormoni kiihdyttää aineenvaihduntaa ja aiheuttaa oireita, lue lisää


​​

Päivitetty  20.11.2018 12.44