Kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat yleisiä: Noin 10 %:lla väestöstä on tutkimuksissa todettu lievää poikkeavuutta kilpirauhaskokeissa. Varsinaista kilpirauhasen vajaatoimintaa eli hypotyreoosia sairastaa väestöstä noin 0,4 % ja kilpirauhasen liikatoimintaa eli hypertyreoosia 0,2 %. Kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat naisilla yleisempiä kuin miehillä.
Diabetesta sairastavilla, diabetestyypistä riippumatta, esiintyy kilpirauhasen toiminnan häiriöitä noin 2–3 kertaa enemmän kuin muilla. Kilpirauhasen toiminnan seulontatutkimuksena mitataan verinäytteestä tyreotropiini – hormonin pitoisuus. Diabeteksen diagnoosivaiheessa ja sen jälkeen 3−5 vuoden välein sekä raskautta suunnitellessa.
Kilpirauhasen toimintahäiriöihin voi liittyä myös kilpirauhasen molemminpuolinen koon kasvu eli
struuma. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa kilpirauhanen voi pienentyä kooltaan.
Sekä kilpirauhasen vajaatoiminta että liikatoiminta pitää hoitaa. Jos ne ovat pitkään hoitamattomia, niihin liittyy lisääntynyt sydänsairauksien riski. Diabetesta sairastavalla hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta voi lisätä liian matalien verensokereiden eli hypoglykemian esiintymistä. Hoitamattomassa liikatoiminnassa insuliinitarve lisääntyy ja luuston haurastumisriski suurenee.
|
Kilpirauhasen vajaatoiminta
Kilpirauhashormonin puute hidastaa aineenvaihduntaa, mikä aiheuttaa erilaisia oireita, lue lisää |
|
Kilpirauhasen liikatoiminta
Liiallinen kilpirauhashormoni kiihdyttää aineenvaihduntaa ja aiheuttaa oireita, lue lisää |