Var kan jag få kamratstöd?

​​​​​​

Kamratstöd handlar om att berätta och lyssna – stöd som baserar sig på erfarenhet. Också diabetikers närstående – t.ex. förälder eller partner – kan behöva eller ge kamratstöd.

Kanaler för att få och dela kamratstöd finns bland annat inom Diabetesförbundets och diabetesföreningarnas verksamhet.

Titta också in i Hälsobyns Vertaistalo. Där hittar du konkreta tips, erfarenhetsberättelser och kamratstödsvideor.

Diabetesföreningarnas kamratstödspersoner
​och kamratstödsgrupper

Många diabetesföreningar har utbildade kamratstödspersoner och kamratstödsgrupper. Det finns grupper för olika åldrar och särskilda grupper för dem med typ 1- och typ 2-diabetes. Familjeklubbarna är främst avsedda för familjer med barn under 12 år som har diabetes.

Du får information om kamratstödspersoner och kamratstödsgrupper antingen genom att fråga direkt av en diabetesförening på en ort nära dig eller skicka dina frågor per e-post till Diabetesförbundet på adressen vertaistuki(at)diabetes.fi

Kamratstöd per telefon

Vill du hellre tala om diabetes och de tankar den väcker per telefon med en frivillig vid diabetesföreningen? Du får kontakt med stödpersoner i samma livssituation som är utbildade att ge kamratstöd per telefon genom att ringa Diabetesförbundets telefonrådgivning. En diabetesskötare svara på rådgivningssamtalen och förmedlar ditt önskemål om kamratstödssamtal vidare.

Kamratstöd per chat

Diabetesförbundets Diabetes-chat på nätet sammanför diabetiker i olika åldrar och i olika livssituationer och deras anhöriga. På chatten diskuterar man anonymt i grupp.

Diabetikergrupper på Facebook

De finns flera grupper på Facebook för diabetiker och deras närstående. Det finns grupper bland annat för föräldrar med diabetikerbarn, ungdomar, typ 1- och typ 2-diabetiker. Vissa av grupperna har grundats av Diabetesförbundet.

Diskussionsforumet Mötesplatsen (Kohtauspaikka)

På Diabetesförbundets traditionella diskussionsforum Kohtauspaikka kan du diskutera anonymt på nätet med andra i samma situation. På forumet finns arkiverat diskussioner om en hel massa ämnen från flera år bakåt. Du behöver inte registrera dig som användare för att kunna läsa diskussionerna.


Föregående sidaNästa s​ida

 


​​
 

Kyllä

Uppdaterad  10.6.2019