Lågt blodsocker

För låg blodsockernivå kallas hypoglykemi, består av en blodsockernivå under 4 mmol / l. Hos personer med diabetes orsakas vanligtvis hypoglykemi av en för stor insulindos. Självmedierade värden på hypoglykemi förekommer oftare hos patienter med typ 1-diabetes och mer sällan i typ 2-diabetes. De flesta diabetes tabletter orsakar inte för lågt blodsocker vid normal användning.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​

Referensvärdet för fasteblodsocker på morgonen är hos friska 4–6 mmol/l (millimol per liter). Målet för diabetiker är att de flesta mätningar på morgonen och före måltider ligger mellan 4 och 7 mmol/l. Ett värde under 4 mmol/l är för lågt. Detta kallas hypoglykemi eller i dagligt tal ”hypo”. Glykemi betyder ”glukos i blodet” och ”hypo” betyder mycket liten eller låg.

Det är vanligt framför allt för typ 1-diabetiker att oroa sig för att blodsockret sjunker för lågt. Oro och rädsla kan leda till en alltför hög blodsockernivå. Det är viktigt att lära sig förutse situationer där blodsockret kan sjunka för lågt och även att känna igen symtom på lågt blodsocker och vad man i så fall ska göra. Indelning av hypoglykemi

Indelning av hypoglykemi

Hypoglykemi indelas i mild, betydande och allvarlig.

Nivå​Glukosgräns i plasma
Mild hypoglykemi
Lågt blodsocker som du behandlar själv med snabba kolhydrater eller​ genom att minska dosen av snabbinsulin före måltid
<3,9 mmol/l och ≥3 mmol/l​
​Betydande hypoglykemi
Betydande lågt blodsocker vid egenmätning eller kontinuerlig mätning (i minst 15 min) eller glukos i plasma mätt på laboratorium.
<3,0 mmol/l​
Allvarlig hypoglykemiHandlingsförmågan är nedsatt​ och diabetikern behöver hjälp av en annan person för att korrigera hypoglykeminIngen särskild gräns för blodsockret

Reaktiv förhöjning

Hypoglykemi följs ofta av en stressreaktion som får blodsockret att stiga. Det betyder att det alltför låga blodsockret förorsakar utsöndring av de insulinmotverkande hormonerna adrenalin, glukagon och kortisol. Dessa hormoner frigör glukos från levern till blodomloppet.

Det finns många orsaker till enstaka situationer med lågt blodsocker. Orsaken till återkommande lågt blodsocker måste utredas för att man i fortsättningen ska kunna undvika motsvarande situationer. Ett sätt att undersöka orsakerna till hypoglykemi är t.ex. glukossensorering i två veckor. Insulinpump med sensor som förutser hypoglykemi kan också vara en lösning till återkommande hypoglykemier.


Föregående sidaNästa sida

 


​​
 

Kyllä

Uppdaterad  25.9.2019