Ta vaccinationer och reseförsäkring enligt de allmänna rekommendationerna.
För att du ska kunna ta läkemedel och vårdmaterial med dig in i flygplanet måste du ha läkemedelsreceptet eller utskrift av elektroniskt recept och ett engelskspråkigt intyg över diabetesbehandlingen undertecknat av läkare. Diabetesförbundet i Finland har en färdig intygsmodell på sin webbplats.
Du ska ha ditt insulin och injektioner med GLP-1-preparat i ditt handbagage. Det lönar det sig att nämna att du har insulin och vårdmaterial vid säkerhetskontrollen.
Insulin och injicerade GLP-1-preparat måste förvaras i den temperatur som rekommenderas för dem. För hög eller låg temperatur påverkar deras hållbarhet och speciellt effekten hos insulin. Du kan skydda dem mot värme (över 30 grader Celsius) i en kylförpackning. Du kan köpa förvaringsfodral och kylförpackningar för transport av lokala diabetesföreningar.
Om du använder insulinpenna eller insulinpump ska du ta med ena andra uppsättning injektionsutrustning och tillräckligt med extra insulin för den händelse att pennan eller pumpen går sönder. Det går att vid behov ta insulin från pennans behållare med spruta.
Vid långa resor som går över flera tidszoner kan du behöva ändra på tiderna och doserna för insulininjektioner. Det är bra att planera ändringarna redan före resan. Diabetesläkaren eller diabetesskötaren ger råd för behandlingens ändring. Insulindoserna behöver vanligen ändras om tidsskillnaden är mer än 2–3 timmar. Vilka förändringar som behövs beror på ditt injektionsschema och insulinsorterna. På resor kortare än en vecka är det bäst att sticka basinsulinet på motsvarande tid som hemma. T.ex. om du sticker basinsulin i Finland kl. 21–22 ska du i New York göra det cirka kl. 14–17 (7 timmars tidsskillnad). Tidsskillnaden påverkar inte måltidsinsulinet – det injiceras alltid före maten.
En av resandets fröjder är att äta läcker lokal mat. Det lönar sig ändå att använda sunt förnuft i ätandet och se till att hålla god handhygien. Turistdiarré eller magsjuka kan rubba vätskebalansen och blodsockret.
I varma förhållanden är det bäst att undvika kalla eller otillräckligt uppvärmd mat, sallader, lösglass, iskuber och okokt vatten. Det är säkrare att dricka flaskvatten än kranvatten. Tvätta alltid händerna omsorgsfullt.
Mikäli matkakohteena on Välimeren etelä- tai itäpuoli tai kaukomaat, oman lääkärin kanssa voi neuvotella varmuuden vuoksi mukaan otettavasta antibioottikuurista.
Det kan vara svårt att bedöma hur mycket kolhydrater exotiska rätter innehåller, så var försiktig med snabbinsulinet fastän portionen ser stor ut.
Insulinet upptas snabbare när det är hett och det kan orsaka överraskande blodsockerfall. På resor rör man också ofta på sig mer än vanligt. Ha alltid med dig något för första hjälpen ifall du drabbas av lågt blodsocker, t.ex. druvsocker, socker eller juice.
Det är bra att ta med sig glukagon på resan, om du har sällskap av någon som vid behov kan sticka det. Om du reser ensam, är det en bra idé att tala om att du har diabetes till exempel för guiden.