Resor

Diabetes begränsar inte resande, så länge du sköter om de grundläggande sakerna i din diabetesbehandling. På resor avviker måltiderna, dagsrytmen och motionen ofta från det normala, så det är viktigt med egen uppföljning av blodsockret i synnerhet om du använder insulin.

​​​​​​​​​​

På resor avviker måltiderna, dagsrytmen och motionen ofta från det normala, så det kan behövas ändringar i behandlingen. Därför är det extra viktigt med egen uppföljning av blodsockret. Om du reser bara några gånger om året, handlar det om en så kort tid att det inte är nödvändigt att försöka upprätthålla en idealisk blodsockernivå. Då kan du vid insulinbehandling av säkerhetsskäl hålla blodsockret på en lite högre nivå än normalt för att undvika överraskande blodsockerfall.

Före resan

Ta vaccinationer och reseförsäkring enligt de allmänna rekommendationerna.

För att du ska kunna ta läkemedel och vårdmaterial med dig in i flygplanet måste du ha läkemedelsreceptet eller utskrift av elektroniskt recept och ett engelskspråkigt intyg över diabetesbehandlingen undertecknat av läkare. Diabetesförbundet i Finland har en färdig intygsmodell på sin webbplats.

Under resan

Du ska ha ditt insulin och injektioner med GLP-1-preparat i ditt handbagage. Det lönar det sig att nämna att du har insulin och vårdmaterial vid säkerhetskontrollen.

Insulin och injicerade GLP-1-preparat måste förvaras i den temperatur som rekommenderas för dem. För hög eller låg temperatur påverkar deras hållbarhet och speciellt effekten hos insulin. Du kan skydda dem mot värme (över 30 grader Celsius) i en kylförpackning. Du kan köpa förvaringsfodral och kylförpackningar för transport av lokala diabetesföreningar.

Om du använder insulinpenna eller insulinpump ska du ta med ena andra uppsättning injektionsutrustning och tillräckligt med extra insulin för den händelse att pennan eller pumpen går sönder. Det går att vid behov ta insulin från pennans behållare med spruta.

Insulinbehandling och tidsskillnad

Vid långa resor som går över flera tidszoner kan du behöva ändra på tiderna och doserna för insulininjektioner. Det är bra att planera ändringarna redan före resan. Diabetesläkaren eller diabetesskötaren ger råd för behandlingens ändring. Insulindoserna behöver vanligen ändras om tidsskillnaden är mer än 2–3 timmar. Vilka förändringar som behövs beror på ditt injektionsschema och insulinsorterna. På resor kortare än en vecka är det bäst att sticka basinsulinet på motsvarande tid som hemma. T.ex. om du sticker basinsulin i Finland kl. 21–22 ska du i New York göra det cirka kl. 14–17 (7 timmars tidsskillnad). Tidsskillnaden påverkar inte måltidsinsulinet – det injiceras alltid före maten.

Mat

En av resandets fröjder är att äta läcker lokal mat. Det lönar sig ändå att använda sunt förnuft i ätandet och se till att hålla god handhygien. Turistdiarré eller magsjuka kan rubba vätskebalansen och blodsockret.

I varma förhållanden är det bäst att undvika kalla eller otillräckligt uppvärmd mat, sallader, lösglass, iskuber och okokt vatten. Det är säkrare att dricka flaskvatten än kranvatten. Tvätta alltid händerna omsorgsfullt.

Mikäli matkakohteena on Välimeren etelä- tai itäpuoli tai kaukomaat, oman lääkärin kanssa voi neuvotella varmuuden vuoksi mukaan otettavasta antibioottikuurista.

Det kan vara svårt att bedöma hur mycket kolhydrater exotiska rätter innehåller, så var försiktig med snabbinsulinet fastän portionen ser stor ut.

Svängningar i blodsockret

Insulinet upptas snabbare när det är hett och det kan orsaka överraskande blodsockerfall. På resor rör man också ofta på sig mer än vanligt. Ha alltid med dig något för första hjälpen ifall du drabbas av lågt blodsocker, t.ex. druvsocker, socker eller juice.

Det är bra att ta med sig glukagon på resan, om du har sällskap av någon som vid behov kan sticka det. Om du reser ensam, är det en bra idé att tala om att du har diabetes till exempel för guiden.


Föregående sidaNästa sida

​ 


​​
 

Uppdaterad  27.5.2019