Undersökning av fötterna och riskfaktorer

​​​​​​När man insjuknar i diabetes har de flesta fötterna i gott skick. Det kan förekomma problem från tidigare, till exempel en tendens till inåtväxande naglar och infekterade nagelband, fukt och infektioner mellan tårna, förändrad fotställning, till exempel högt fotvalv eller plattfot eller snedställd stortå och hammartår. Dessa problem ska ges bra behandling och man ska tillsammans med en utbildad yrkesmänniska inom fotvård, det vill säga fotterapeut/fotskötare, fundera på vilka behandlingsåtgärder som behövs och hur problemens skall förebyggas. ​ ​

Riskfaktorer vid fotproblem

Följdsjukdomar vid diabetes samt ateroskleros ökar risken för olika fotproblem. Fotproblemen kan orsakas av förändringar i nerver, blodkärl och bindväv till följd av en långvarigt förhöjd blodsockernivå. Blodcirkulationen i fötterna försämras av eventuell ateroskleros i ben och fötter samt rökning. Sår läks långsammare om man har högt blodsocker. Olika personliga egenskaper kan också inverka på hur egenvården av fötterna samt vårdanvisningar förverkligas. Till exempel minnessjukdomar, nedsatt syn, klumpighet och nedsatt rörelseförmåga kan påverka egenvården av fötterna.

Oftast är det inte de riskfaktorerna som i sig orsakar allvarliga problem, utan det behövs något till, det vill säga en utlösande faktor, som sätter igång den händelsekedja som leder till det egentliga fotproblemet. Vanliga utlösande faktorer är olämpliga skor samt felaktig eller bristfällig egenvård av fötterna.

Fotundersökning

Diabetiker borde låta sina fötter undersökas minst en gång om året. En grundläggande undersökning av fötterna kan enligt avtalad praxis på den behandlande enheten göras av diabetesskötare eller läkare eller ett fotvårdsproffs, det vill säga en fotterapeut/fotskötare. Den grundläggande undersökningen omfattar undersökning av fotens struktur, bedömning av skyddskänsel och blodcirkulation samt kontroll av skorna.

Faktorer som ökar risken för fotproblem

Nervförändringar uppkommer ofta till följd av en långvarigt förhöjd blodsockernivå. Nervförändringar kan försvaga den känsel som skyddar fötterna samt positionssinnet. Till följd av försvagad skyddskänsel känner fötterna inte nödvändigtvis av varierande temperatur, smärta eller tryck. Fötterna kan skadas utan att man märker det, eftersom smärta inte varnar för problemen. Nervförändringarna påverkar även fötternas muskelnerver. Normalt sjunker det tvärgående fotvalvet och hammartår utvecklas till följd av att tåböjarna spänns. Felställningarna ändrar belastningen av foten och ökar risken för utveckling av förhårdnader. Förhårdnaderna kan lätt få sår. Hammartår ger även upphov till tåskador.​

​Bilden visar en felställning i fote

Försämrad blodcirkulation främjar uppkomsten av sår och gör att såren läker långsammare. Blodkärlsskador och försämrad syretillgång för vävnaderna kan ​utsätta huden för uttorkning och förtunning. Torr och tunn hud skadas och spricker ofta. Nedsatt blodcirkulation kan även få naglarna att växa på avvikande sätt.

Bindvävsförändringar i foten ökar belastningen på fotbottnen och försämrar fotens egen stötdämparmekanism. Hudförändringar, särskilt förhårdnader, uppträder ofta i de belastade områdena.

Faktorer som utlöser fotproblem

  • ​en liten sten i skon skaver ett sår i foten utan att man märker det på grund av nedsatt känsel
  • man trampar på en vass sten, glasskärva, nit eller spik barfota
  • en vass iskant ger ett sår vid vinterbad
  • ett sår uppkommer när man klipper naglarna
  • man slipar själv ner förhårdnader
  • skavning eller tryck som beror på för smala eller korta skor ger upphov till skavsår, sår eller blåsor
  • brännskada som beror på att man tvättar fötterna med för hett vatten
  • brännskada när man lyfter upp fötterna för högt i bastu
  • köldskador som beror på för små skor eller ​tunna strumpor
  • liktornsplåster.​

Uppkomsten av fotsår vid diabetes

Bild: Arbetsgruppen Diabetikers fotproblem

(klicka på bilden för att göra den större)

Denna bild endast publicerad på finska

​På svenska​På finska
Diabetiskt benDiabeettinen jalka
​NeuropatiNeuropatia
AngiopatiAngiopatia
MotoriskMotorinen
SensoriskSensorinen
AutonomiskAutonominen
Förstyvning av lederNivelten jäykistyminen
Ställnings- och koordinationsstörningarAsento- ja koordinaatiohäiriöt
Nedsatta känsloförnimmelserAlentunut suojatunto
Nedsatt svettningVähentynyt hikoilu
Reglering av mikrocirkulation​Mikroverenkierron säätely
Obstuktiv artärsjukdomTukkeutuva valtimotauti
Felpositioner, belastning och slitageVirheasennot, kuormitus- ja hankausvoimat
Torr hud, sprickorIhon kuivuus, halkeilu
IskemiIskemia
HårdnadKovettuma
SkadaVaurio
GangreneKuolio
Fotsår​Jalkahaava
AmputationAmputaatio
InfektionInfektio
Felaktiga skor, försummelse, okunnighet, brist på vägledning Virheelliset jalkineet, laiminlyönti, tietämättömyys, ohjauksen puute

Läs mer:

Diabetes och fötterna


Föregående sidaNästa sida

 


​​
 

Uppdaterad  12.6.2019