Kolhydratkällor

Tampereen Diabetesyhdistys (Tammerfors Diabetesförening) har sammanställt informationsblad om identifiering av kolhydratkällor på många språk.

Haitarin otsikkotaso2
Livsmedel som innehåller kolhydrater

På bilden visas maträtter och mellanmål som innehåller kolhydrater. Socker, honung, sötsaker, bröd och bakverk, gröt, flingor och mysli, mjölkprodukter och glass, baljfrukter, potatis, ris, pasta och majs, bär, frukter, juice och saft innehåller kolhydrater. Vegetariska produkter som havre- och sojadrycker och yoghurt innehåller också kolhydrater. Mängden kolhydrater i dessa kan variera avsevärt beroende på vilken råvara som används.

Portioner som innehåller cirka 10 gram kolhydrater

En halv banan på cirka 50 gram, 2–3 dl bär, 1 dl flingor, 1 dl gröt, en brödskiva på cirka 20 gram, en halv karelsk pirog, en potatis av samma storlek som ett ägg, ett knäckebröd, knappt 1 dl ris, pasta eller potatismos och 1 dl glass innehåller cirka 10 gram kolhydrater.

Livsmedel som inte innehåller kolhydrater

På bilden visas maträtter och mellanmål som inte innehåller kolhydrater. Till exempel fisk, kyckling, ägg, kött, bredbart fett och oljor, ost, kaffe, te, osötad light saft, grönsaker och nötter innehåller inte kolhydrater i några betydande mängder.

Dessa bilder finns också på finska, engelska, estniska, ryska och arabiska på webbplatsen för Tampereen Diabetesyhdistys:

Diabetes; ravitsemus; hiilihydraatit

Kyllä

Uppdaterad  1.11.2022