Blodsockermätning vid behandling utan insulin

För behandling av typ 2-diabetes används utöver livsstilsbehandling främst sådana läkemedel som i normalt bruk inte sänker blodsockret för lågt. I början av sjukdomen och tidvis även senare kan du med självmätning se hur livsstilsbehandlingen och medicineringen inverkar.

När blodsockret ligger på målnivån och sockerhemoglobinet HbA1c som visar den långvariga sockerbalansen har korrigerats till under 48 mmol/mol, kan du minska på mätningarna. Lämplig mängd mätningar är exempelvis måltidsparmätning vid frukost och huvudmåltiden 1–3 dagar i veckan.

Kväll-morgonparmätning visar sockervärdets förändring under natten

Blodsockervärdet mätt på morgonen före frukost visar om din egen insulinproduktion är tillräcklig eller tillräckligt effektiv för att reglera en lämplig utsöndring av socker från levern under natten. Kväll-morgonparmätning visar blodsockervärdets förändring under natten.

Måltidsparmätning lär dig att bedöma matens inverkan på blodsockret

Mätning efter måltid hjälper dig att välja vad och hur mycket du äter. Det gör det också ofta lättare att kontrollera vikten. Därtill ser du om blodsockret alltid blir för högt efter måltid och om det finns skäl att effektivisera läkemedelsbehandlingen av din diabetes.

Målet med en regelbunden självuppföljning av blodsockret är att främja en hälsosam livsstil, då du själv ser hur motion och mat påverkar blodsockret.

Självuppföljning av blodsockret stöder också en optimal läkemedelsbehandling. Ändringar i läkemedelsbehandlingen utgående från blodsockermätningarna ska du alltid komma överens med din egen läkare.​


Föregående sidaNästa sida

​ 


​​
 

Uppdaterad  27.5.2019