Kolhydraträkning och dosering av måltidsinsulin

Kolhydraterna i de olika delarna i måltiden uppskattas med en noggrannhet på 5 gram (g) och den totala mängden kolhydrater kan, om så önskas, avrundas till närmaste tiotal. En visuell bedömning av portionens storlek räcker.

​​​​​​​​​​​I bilden nedan finns det ett exempel på hurdana portioner olika livsmedlen innehåller 10 g kolhydrater.​

​Nedan visas maträtter och mellanmål (på finska), klicka på bilden för att förstora.​

Denna bild endast publicerad på finska

​På svenska​På finska
Mat och mellanmålRuokia ja välipaloja
ca 10 g kolhydraterNoin 10g hiilihydraattia
1 dl glass1dl jäätelöä
1 dl naturell fil (2 dl)1prk maustamatonta viiliä (2dl)
​1 glas mjölk (2dl)1 lasi matoa (2dl)
ca 1 dl yoghurt (med socker)
ca 2 dl yoghurt (med sötningsmedel)
n. 1dl jogurttia (sokerillista)
n.2dl jogurttia (makeutusaine)
1 frukt (ca 100 g)
eller en halv banan
1 hedelmä (n.100g)
tai puolikas banaani
2-3 dl bär2-3dl marjoja
​1 dl flingor1dl muroja
1 dl gröt​1dl puuroa
1 skiva bröd (ca 20-30g)1 viipale leipää (n.20-30g)
Karelsk pirågkarjalanpiirakka
1 potatis (stor som ett ägg)1 peruna (kananmunan kokoinen)
1 knäckebröd1 näkkileipä
knapp dl av ris, makaroner eller potatismosknapp dl av ris, makaroner eller potatismos

  

​​​​​​​​​​​​​​​
Uppskattningen av kolhydrater behövs för rätt dosering av måltidsinsulin.

Material​ att skriva ut hittar du från Tammerfors Diabetesföreningen r.f​:s sidor ​(på finska).

 ​

Föregående sidaNästa sida

​ 


​​
Päivitetty  12.6.2019 15.11

 
HUS logoTAYS logoOYS logoKYS logoTYKS logo