Glömde redskapen hemma

​​ Om du glömde i brådskan på väg till jobbet på morgonen ditt direktverkande insulin hemma ska du äta en måltid med lågt kolhydratinnehåll på lunchen, t.ex. en kyckling- eller fisksallad med mineralvatten.

Om insulinet blev kvar hemma när då åker på resa kan du med ett giltigt elektroniskt insulinrecept köpa insulinet på apotek utomlands. Du kan enkelt kolla om dina recept är i kraft i din Omakanta: www.kanta.fi. Om apoteket är stängt eller om det uppstår problem med att få tag på insulin, uppsök en akutmottagning.

Utomlands kan du köpa insulinet enligt namnet på den verksamma insulinbeståndsdelen, men handelsnamnet på apoteket kan vara ett helt annat än hemma i Finland.

I nödfall, om det visar sig omöjligt att få tag på ditt eget insulin, kan du använda insulin med samma typ av verkan. Direktverkande insulin har alltid ungefär samma verkningstid, medan det finns skillnader i verkningstid och -sätt mellan olika typer av basinsulin och mixinsulin.

I nödfall kan du i stället för basinsulin sticka direktverkande insulin med 3–4 timmars intervaller. Om t.ex. din normala dos av basinsulin är 24 enheter kan du i stället sticka 4 enheter av direktverkande insulin med 4 timmars mellanrum.

I samtliga av de fall som beskrivs ovan är det viktigt att följa med sockervärdet.

Läs mer:

Resor, Diabeteshuset.


Föregående sida

​ 


​​
 

Uppdaterad  11.6.2019