Svårigheter med att injicera insulin

Spruträdsla eller -smärta kan göra det svårt att ta insulin. Dålig motorik eller nedsatt syn kan också försvåra det. Då är det bättre att reservera lite mer tid i en lugn miljö för att ge insulin.

Man kan underlätta injiceringen genom att välja rätt redskap. När man har svårt att ge insulin går man tillsammans med sin sjukskötare igenom lämpliga redskap och hjälpmedel.

Den första chocken över att vara sjuk kan göra att det tar tid att lära sig injicera insulin. Man kan också glömma vad som sades på mottagningen. Hur man lär sig och hur lång tid det tar är också individuellt. Det viktiga är att man talar om för sin sjukskötare och läkare om man har problem.

Även när man behöver hjälp av en annan person att ta insulin är det viktigt att veta hur man injicerar det och vad insulinbehandlingen innebär.

Spruträdsla och -smärta

De flesta som inleder en insulinbehandling är spruträdda. När den första spänningen släppt minskar ofta rädslan. Man bör berätta för sin sjukskötare om sin spruträdsla och -smärta redan i början och tillsammans se vad man kan göra för att lindra den. Att välja rätt redskap (i-Port eller säkerhetspennkanyler) kan också hjälpa.

Nålen på dagens insulinpennor orsakar mindre sticksmärta. Nålarna är tunna och små. Trots det kan det göra ont att injicera insulin. Man får lättare ont om man sticker flera gånger med samma nål eller om man sticker i hudens ytlager eller djupare ner i muskeln. Det kan även göra ondare att sticka i en del hudområden än i andra. Man kan lindra sticksmärtan genom att välja rätt injektionsställe och nål.

Händernas funktion

Nedsatt motorik i händerna kan göra att man inte får ett bra grepp om pennan eller att man inte orkar trycka in doseringsknappen. Det finns hjälpmedel som man kan använda för att hålla pennan stabil i handen, därför lönar det sig att be sin sjukskötare om hjälp. Det lönar sig också använda hjälpmedel som man redan har. Genom att prova sig fram hittar man det redskap som underlättar injiceringen mest. Trots det kan man ibland behöva hjälp av någon annan och även då är det viktigt att veta hur man injicerar insulin.

Nedsatt syn

Synskadade kan använda en insulinpenna där man hör ett klick mellan varje enhet när man vrider på doseringsknappen. Insulinpaketen innehåller punktskrift och en del av insulinpennorna har märken som man kan känna med fingrarna.

Om man har flera insulinpennor kan man skilja mellan dem genom att fästa olika tejp eller andra material på dem. Andra hjälpmedel är t.ex. nålborttagare eller nålkapare. Utöver dessa behöver synskadade hjälp av någon annan för att t.ex. kontrollera kvaliteten på insulinet visuellt.

Föregående sidaNästa sida

​ 


​​
 

Uppdaterad  27.5.2019