Egenvård för mun och tänder

Om blodsockerbalansen är i skick sköts diabetikers munnar precis som munnar i allmänhet. Om däremot blodsockerbalansen är dålig ökar risken för mikrobinfektioner.

​​​

För diabetiker är det särskilt viktigt att varje morgon och kväll omsorgsfullt borsta bort bakteriebeläggningen från tänderna, och du kan till och med bli tvungen att öka på antalet tandborstningar. Målet med tandborstningen är att få bort den bakteriebeläggning som lägger sig i tandköttsfickorna. Bakterierna kan annars orsaka tandköttsinflammationer, och i värsta fall tandlossning. Även med tanke på karies är det förstås nödvändigt att borsta tänderna och få bort bakteriebeläggningen.

En ren mun tål bättre de problem som kan uppstå i samband med diabetes. Ömma slemhinnor och andra slemhinnesymtom är ofta orsakade av svamp- eller bakterieinfektioner. Bakterieinfektionerna i sin tur orsakas ofta hos diabetiker av någon helt vanlig munbakterie, som kan vara helt harmlös för friska personer.

Informera din tandläkare och munhygienist om din diabetes och din sockerbalans. Det ger dem möjlighet att kunna hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Regelbundna undersökningar

Varje diabetiker borde regelbundet se till att få sin mun undersökt och omskött. Undersökningsintervallen kan variera mellan tre månader och ett år. De flesta tycks besöka tandläkare eller munhygienist med ett halvt års intervaller. Tillsammans med en kunnig expert väljer du sedan ut de lämpligaste redskapen för din egenvård och övar dig i hur man använder dem.

Rengöring av tänder och tandmellanrum

Enligt undersökningar ger eltandborsten det bästa resultatet vid tandborstning, men det går utmärkt att använda en "manuell" tandborste om den känns behagligare. Det viktiga är att lära sig använda borsten på ett ändamålsenligt sätt. Vid borstningen rengör man gränsen mellan tand och tandkött. Tandmellanrummen ska även gås igenom dagligen med en speciell borste, eller med tandtråd.

Använd fluortandkräm

Det är oerhört viktigt att använda fluortandkräm för att förebygga karies, dvs. hål i tänderna. Hos unga personer bildas karies i allmänhet i tandkronorna eller i tandköttsfickorna, och hos äldre sker kariesbildningen dessutom ofta i tändernas rötter. På grund av skador i bindväven kring tänderna kan rotpartiet blottas, och då ökar risken för kariesbildning i tandrötterna.

För att bromsa och förebygga kariesbildning kan din tandläkare vid behov skriva ut recept på tandkräm med högre fluorhalt.

Problem i munnens slemhinnor

Om du har slemhinneproblem i munnen, t.ex. aftor eller oral lichen planus, dvs. ett rött utslag i munnen, väljer man en tandkräm som inte löddrar. Lichen planus är vanligare hos diabetiker än hos friska personer. Diskutera med din tandläkare eller munhygienist om lämpliga vårdprodukter.

Munskölj

Undvik långvarigt bruk av desinficerande munskölj. Det rubbar munnens naturliga skyddande bakteriestam.

Rökfrihet

Tobaksrökning ger mer problem hos diabetiker än hos friska personer. Diabetes påverkar vävnadernas självkorrigeringsförmåga, och den belastning som rökningen ger upphov till kan därför helt enkelt bli för mycket för en diabetiker.

Muntorrhet

Det finns olika slag av fuktande spray, munskölj och geléer för behandling av muntorrhet. De används genom att man sprider ut dem på torra slemhinnor. Också matolja kan vara till hjälp. När du är törstig, undvik att dricka annat än vatten. Sockerfri saft eller kolsyrehaltig läsk är dåliga för tänderna.


Föregående sidaNästa sida

​ 


​​
 

Uppdaterad  27.5.2019