Anvisningar om oral egenvård vid diabetes

Genom att följa dessa anvisningar kan du hålla munnen och tänderna i bättre skick.

Syftet med tandborstningen är att avlägsna bakteriebeläggningen som samlas i synnerhet vid tandköttskanten och som orsakar tandköttsinflammationer och förlust bindvävnader som är fäste för tänderna. Också med tanke på karies är det nödvändigt att avlägsna bakteriebeläggningen.

Enligt undersökningar uppnås det bästa resultatet med en eltandborste, men också en manuell tandborste duger, om den känns behagligare. Det viktigaste är att kunna använda borsten på ett ändamålsenligt sätt. Under borstningen rengörs tandköttskanten. Tandmellanrummen rengörs dagligen med en borste avsedd för detta eller med tandtråd.

Haitarin otsikkotaso2
Använd fluortandkräm

Med tanke på karies är det ytterst viktigt att en fluortandkräm används. Hos unga personer uppstår karies i allmänhet i krondelen av tanden och vid tandköttskanterna, hos äldre uppstår karies dessutom vid tandroten. På grund av sjukdomar i bindvävnaden har rötterna eventuellt blottats.

Efter behov kan en tandläkare skriva ut ett recept för en tandkräm med högre fluorhalt för att stoppa och förebygga karies.

Ät regelbundet, undvik småätande och drick vatten om du är törstig

Syraattackerna minskar, om du har en regelbunden måltidsrytm och undviker småätande. Syrliga drycker, inklusive juice, syrliga energidrycker och lightläskedrycker, bidrar i sin tur till syraattackerna.

God blodsockerbalans

Ett högt blodsockervärde sprider sig också till munnen där det ökar risken för karies och muninfektioner. I insulinbehandling är det svårt att tidvis undvika lågt blodsockervärde som kanske måste korrigeras flera gånger per vecka med sötad kost eller dryck. Också i detta fall kan syraattacken avbrytas med xylitolprodukter.

Problem med munnens slemhinnor

Om problem uppkommer med munnens slemhinnor, till exempel afte eller lichen planus, väljs en tandkräm som inte innehåller skummande substanser. Lichen planus är vanligare bland personer med diabetes. Lämpliga vårdprodukter väljs tillsammans med en tandläkare eller munhygienist.

Munsköljmedel

Desinficerande munsköljmedel bör inte användas under en längre tid. De påverkar munnens naturliga skyddande bakterier negativt.

Rök inte och använd inte snus

Utöver de negativa effekterna på den allmänna hälsan, i synnerhet kärlhälsan, ökar rökning dessutom risken för även svårare inflammationer i tändernas bindvävnader samt försämrar läkningen, även om bakteriebeläggningen avlägsnas.

Snus orsakar slemhinneskador, förändringar i tandköttet och missfärgning av tänderna. Tandköttet kan dra sig tillbaka och inflammeras samt rotytorna blottas. Dessutom kan socker ha lagts till i snuset.

Det är ytterst viktig att sluta röka och använda snus, och tandvårdspersonalen ger stöd för att minska eller avsluta användningen.

Torr mun

För behandling av torr mun finns fuktgivande sprayer, munsköljmedel och gel som kan appliceras på torra och ömma slemhinnor. Också matolja kan ge lindring. Vid ökad törstkänsla ska enbart vatten intas. Också sockerfria safter eller syrade drycker är skadliga för tänderna.

Använd xylitol

Xylitol förhindrar tillväxten av bakterier som orsakar karies och avbryter syraattacken. Efter en måltid eller ett mellanmål är det bra att några minuter tugga xylitoltuggummi eller suga på en xylitolpastill.

Regelbundna kontroller

Regelbunden munundersökning och -vård rekommenderas för personer med diabetes med 3–12 månaders intervall. De flesta besöker en tandläkare eller en munhygienist var sjätte månad. Tillsammans med munvårdspersonalen väljs individuellt anpassade förnödenheter för munvården hemma och görs en genomgång av hur de används.

Diabetes; suu; omahoito; suuhygienia (puhtaus)

Kyllä

Uppdaterad  1.11.2022