Egenvård av fötterna vid diabetes

Regelbunden kontroll och egenvård av fötterna förebygger uppkomst av fotproblem vid diabetes.

Vid diabetes omfattar god egenvård också egenvård av fötterna, dvs.

  • daglig kontroll av fötterna
  • daglig fottvätt
  • insmörjning av fötterna
  • fotgymnastik
  • kunskaper om hur mindre besvär ska hanteras, till exempel skavsår, blåsor och sår
  • lämpliga skor och strumpor

Allvarligare fotproblem kan undvikas, om små blessyrer och skador upptäcks i ett tillräckligt tidigt skede.

Även små skavsår och blessyrer ska tas på allvar. Egenvård av sår ska påbörjas omedelbart. Om avvikande fynd (hudlesioner, sår, rodnad kring naglarna, smärta, svullnad, rodnad) uppkommer får foten inte belastas. Det avtalade vårdstället ska kontaktas inom några dagar, om läkningen, trots egenvården, inte framskrider.

Haitarin otsikkotaso2
Undersök själv dina fötter dagligen

Undersök mellanfoten, fotsulorna och mellanrummen mellan tårna. Kontrollera hudens kondition, färg och temperatur. Fäst särskild uppmärksamhet vid hudlesioner och nagelproblem. Du kan använda en spegel som hjälp för att undersöka fötterna. Använd händerna för att kontrollera insidan av skorna. Det får inte finnas några vassa sömmar i skorna, och sulorna ska vara intakta.

En daglig kontroll av fötterna är särskilt viktig i synnerhet för dem som har diagnostiserats med nedsatt känsel i fötterna.

Tvätta fötterna varje dag

Ofta räcker det att tvätta fötterna med enbart vatten. Vattnet ska ha kroppstemperatur. Efter tvätt ska du alltid torka mellanrummen mellan tårna omsorgsfullt med en mjuk handduk för att undvika trasig hud mellan tårna.

Spraya fötterna med varmt vatten och torka ordentligt mellan tårna. 
 
Smörj dagligen in fötterna med en fet bassalva

Smörj dagligen in fötterna.På grund av risken för macererad hud mellan tårna ska mellanrummen mellan tårna inte smörjas in. Regelbunden insmörjning förhindrar uttorkning av huden samt uppkomst av förhårdnader och sprickor. Man ska inte själv försöka avlägsna förhårdnader med sandpapper eller vassa föremål.

Klipp naglarna på rätt sätt

Du kan använda en nagelklippare för att korta dina naglar.En nagel är lagom lång när man kan känna kanten av nageln när man trycker på tåspetsen. En nagelfil kan användas för att försiktigt fila ner vassa kanter på en nagel.

Gå inte barfota

Risken för hudskador ökar om man går barfota, och därför ska man undvika det både inom- och utomhus. Inomhusskor rekommenderas, om nervförändringar har konstaterats i fötterna.

Fotgymnastik

Fotgymnastik stärker muskel- och ledfunktionerna i fötterna och tårna. Med rätt typ av övningar kan man förebygga och korrigera felställningar i de nedre extremiteterna. Övningsprogram sammanställs alltid individuellt. Enkla rörelser såsom vriststräckningar och- böjningar minskar svullnad och lämpar sig för nästan alla.

Diabetes; jalat; omahoito; jalka; hoito

Kyllä

Uppdaterad  1.11.2022