![På bilden till höger finns ett friskt blodkärl, till vänster har överflödigt fett börjat fästa sig vid blodkärlets vägg och på bilden ovantill är blodkärlet helt igensatt.](https://images.eu.ctfassets.net/iikl9zq7hmux/1F8x9KQDVkGSb0J1VWt9ye/577fa76084ebf19474c7d35e7edea3d7/Tietoa_Rasva-aineen_vaihdunta_h_iri_t.jpg?fm=jpg&q=65&fit=fill&w=3840&h=3713)
Med störningar i fettomsättning menas ett tillstånd där halten av det “onda" LDL-kolesterolet ligger över 3 mmol/l eller där halten av blodfetter, alltså triglycerider, ligger över 1,7 mmol/l, eller där halten av det “goda" HDL-kolesterolet är lågt: hos män under 1,0 mmol/l och hos kvinnor under 1,2 mmol/l.
Fördelningen av de olika fettpartiklarna i blodet ändras när ärftliga faktorer, livsstil, ålder och sjukdomar samverkar. Hos en person med diabetes kan störningar i fettomsättningen vara kopplade till själva diabetesen eller så kan orsaken vara densamma som för andra: ohälsosam kost, att man får i sig mycket hårda fetter, metabolt syndrom och försämrad insulineffekt, hög alkoholkonsumtion, att man rör sig lite, vissa läkemedelspreparat samt ärftliga störningar i fettomsättningen. Sköldkörtelinsufficiens gör också att kolesterolvärdet höjs, så det finns anledning att undersöka sköldkörtelns funktion med blodprover.
Särskilt en hög halt av apolipoprotein B (apoB), LDL och små fettpartiklar som innehåller mycket triglycerid har ett direkt orsakssamband med kolesterolansamlingar på blodkärlens inre hinnor, där en inflammationsreaktion orsakar en artärsjukdom.