Kostbehandling för fördröjd magsäckstömning

Vid behandling av neuropati i magsäcken rekommenderas att man äter små måltider som innehåller lite fett och fiber sex gånger om dagen.

Maten ska finfördelas och tuggas väl, och man bör undvika svårsmält mat. Svårsmält mat är mat med hård eller seg yta eller en trådig eller fiberrik struktur.

Maten väljs enligt principerna för en mjuk kost. Livsmedlen kan bearbetas så att de lämpar sig för kosten till exempel genom att skala, finriva, koka eller mosa dem. En tumregel är att maten har rätt struktur om man vid behov kan finfördela den med gaffel. Vid val av kost behövs handledning av näringsterapeut.

Exempel på mer svårsmält mat:

  • stora råkost- eller salladsportioner
  • vindruvs-, plommon- och tomatskal
  • hinnor i citrusfrukter
  • torkade frukter och bär
  • segt eller torrt kött
  • hård ugnsbakad yta på gratänger eller hårda skorpor på bröd
  • hela korn, frön, nötter, kli
  • svampar.
 

Kyllä

Uppdaterad  1.11.2022