Hur fettlever påverkar diabetes och diabetesbehandling

En fet lever försämrar insulineffekten, det vill säga orsakar insulinresistens och ökat insulinbehov – både behovet av eget insulin och av injicerat insulin.

​Att levern blir fet är vanligt vid typ 2 diabetes. Den insulinresistens som fettlever orsakar ökar insulinbehovet och visar sig vanligtvis i form av höjt blodsocker nattetid. Även om blodsockret är bra när man går och lägger sig kan det lätt vara förhöjt på morgonen. Det insulin som utsöndras av bukspottkörteln räcker inte för att begränsa frigörandet av det lagrade sockret från levern under natten. Samtidigt producerar levern också överflödigt fett i blodet, och triglyceriderna i blodet, alltså fettvärdet, blir förhöjt.

Även hos personer med typ 1 diabetes kan viktuppgång och bukfetma leda till fettlever. Då ökar behovet av insulin som injiceras och man behöver öka sina insulindoser. En följd av det är lätt viktuppgång och att man börjar uppvisa metabolt syndrom.

Levern påverkar effekten av flera läkemedel, och leversjukdomar måste beaktas vid medicinering, både vad gäller diabetesläkemedel och andra läkemedel.

 

Kyllä

Uppdaterad  1.11.2022