Orsaker till högt blodsocker vid insulinbehandling

När insulinets effekt är för liten i relation till insulinbehovet stiger blodsockret över det önskade värdet.

Om diabetesbehandlingen är otillräcklig är blodsockervärdet naturligt för högt. Insulinbehovet ökar till exempel vid stress, viktuppgång, minskad motion och hos kvinnor av hormonella växlingar under menstruationscykeln. Dessutom gör olika sjukdomar, infektioner, skador, sängliggande och kortisonmedicinering oftast att blodsockernivåerna höjs.

Haitarin otsikkotaso2
Hur insulinpreparat absorberas och verkar varierar

Hur insulinpreparat tas upp och hur länge den blodsockersänkande effekten håller i sig varierar individuellt och beroende på preparat. Upptaget av långverkande basinsulin kan variera från dag till dag, vilket märks i form av “oförklarliga" växlingar i blodsockret. En svullnad eller förhårdnad kring injektionsstället kan göra att insulinet tas upp långsammare, och då blir blodsockervärdet lätt för högt i samband med en måltid.

Den blodsockersänkande effekten av snabbverkande måltidsinsulin börjar verka långsammare än måltidsinsulinet från en frisk persons bukspottkörtel. Blodsockervärdet kan lätt bli för högt 1–2 timmar efter en måltid, men korrigeras oftast inom 3–4 timmar eller kan till och med bli för lågt.

​Insulinkänsligheten varierar mellan olika tider på dygnet

Insulinkänsligheten, med andra ord insulinbehovet, varierar vid olika tider på dygnet. Under och efter puberteten är behovet av insulin vanligtvis störst innan och precis efter att man har vaknat. Den främsta orsaken till det är att insulinets antagonisthormoner, kortisolet som utsöndras från binjurarna och tillväxthormonet som utsöndras från hypofysen, har som starkast effekt på morgonen. Behovet av insulin kan öka så pass mycket fram på småtimmarna att det inte går att behandla genom att öka mängden basinsulin, och man måste ta insulin med en pump.

Många drabbas av “uppvakningsstress" när de vaknar, vilket syns på blodsockernivåerna. I praktiken börjar blodsockret stiga efter att man har gått upp. Även om man äter exakt samma kolhydratmängd på morgonen och på dagen så stiger blodsockervärdet mer på morgonen. Även om man inte äter något så kan det socker som frigörs från levern göra att blodsockervärdet höjs så pass mycket att man behöver en liten extrados med snabbverkande insulin.

När man är sjuk stiger blodsockret

Blodsockervärdet stiger även vid akut sjukdom och feber och med sängläge. Vid insulinbehandling kontrolleras blodsockret med 1–2 timmars mellanrum och man justerar insulindosen själv utifrån blodsockernivån. Om blodsockret går över 14 mmol/l – eller vid lägre värden om allmäntillståndet är dåligt – så mäter man mängden ketoner i blodet.

 

Kyllä

Uppdaterad  1.11.2022