Muut erikoisalat

Silmätaudit

KYSin silmätautien poliklinikka tarjoaa silmäsairauksien erityisosaamista silmätautien diagnosoinnista niiden hoitoon ja kuntoutukseen. Hoitoon pääsemiseksi tarvitaan lääkärin lähete. Erikoissairaanhoitoon tehdään lähete, kun silmän tarkan näkemisen alueella (makula-alueella) on vähäisiä muutoksia, kun taustaretinopatia (verkkokalvosairaus, jolle on ominaista hiussuonten pullistumat) etenee lievästä vaikeampaan muotoon tai kun näkö heikentyy äkillisesti diabetesta sairastavalla henkilöllä.

Lue lisää:

KYSin silmätautien poliklinikka

Sydän- ja verisuonisairaudet

Jos lääkärin epäilee diabeetikolla sydänperäistä sairautta, potilaalle voidaan tehdä lähete erikoissairaanhoitoon KYSin Sydänkeskukseen.​

Munuaissairaudet

Diabeetikolle suositellaan lähetettä erikoissairaanhoitoon munuaissairauksien erikoislääkärin (nefrologin) arvioon, jos veren kreatiniinipitoisuus (P-krea) ylittää toistuvasti 120 µmol/l.

Jos nefrologin arvion mukaan etenevää munuaisten vajaatoimintaa sairastava diabeetikko tarvitsee erikoissairaanhoitotasoista hoitoa ja seurantaa, hänen hoitonsa jatkuu KYSin endokrinologian ja kliinisen ravitsemuksen poliklinikan munuaisdiabetesvastaanotolla tai munuaispoliklinikalla.

Dialyysihoitoa tarvitsevien diabeetikoiden hoito on keskitetty KYSin dialyysiosastolle tai satelliittiyksiköiden (Varkaus, Iisalmi) seurantaan.

Lue lisää:

Kysin Sisätaudeilta

Neurologia

Diabeetikko voi tarvittaessa saada lähetteen KYSin neurologian poliklinikalle, esimerkiksi neuropaattisen kivun selvittelyä varten.

Lue lisää:

KYSin Neurologian poliklinikka​.

Naistenkeskus

Raskautta suunnitteleva tyypin 1 diabeetikko, jonka hoitotasapaino ei ole toivotulla tasolla (eli B-GHbA!c on yli 53 mmol/ mol), voidaan lähettää KYSiin endokrinologian ja kliinisen ravitsemuksen poliklinikalle.

Lue lisää:

KYSiin endokrinologian ja kliinisen ravitsemuksen poliklinikka.

Raskaana olevat tyypin 1 diabeetikot ja tietyin perustein myös raskausdiabetesta sairastavat hoidetaan Naisten poliklinikalla yhteistyössä diabeteksen hoitoon perehtyneen lääkärin kanssa.

Lue lisää:

KYSin Naisten poliklinikka.​

Kipupoliklinikka

Diabeetikko voidaan lähettää KYSin Kipupoliklinikalle tavanomaiselle hoidolle reagoimattoman neuropaattisen kivun tai muun yksilöllisen syyn vuoksi.

Lue lisää:

KYSin Kipu​poliklinikka​


 

Päivitetty  5.11.2018