Yleistä verensokerin mittaamisesta

​​​​


Verensokerin mittaaminen ei ole teknisesti vaikeaa. Mittaamista varten tarvitaan välineet, ohjeet mittarin ja lansetin käyttöön sekä ohjauksen siitä kuinka mittaaminen tehdään luotettavasti. Hoitopaikka auttaa sopivien mittausvälineiden hankinnassa ja ohjaa niiden käyttöön ja säilyttämiseen. Hoitopaikasta saa myös ohjeet miten usein verensokeria kannattaa mitata.

Verensokerin mittausvälineet

Verensokerin mittaamiseen tarvitaan verensokerimittari ja siihen sopivat testiliuskat, näytteenottolaite eli lansettikynä ja siihen sopivat lansetit tai kertakäyttölansetit. Välineitä on erilaisia ja käytettävät mallit vaihtelevat. Itselle soveltuvan näytteenottolaitteen ja verensokerimittarin valinnasta kannattaa keskustella hoitopaikassa.

Verensokerimittareiden käytettävyydessä on eroja. Jos hoitopaikassa on tarjolla useita eri verensokerimittareita, niihin kannattaa tutustua ennen oman mittarin valintaa. Käsien heikko puristusvoima, kömpelyys tai huono näkö voivat asettaa rajoituksensa verensokerimittarin valintaan. Laitteita on saatavilla myös erityistarpeiden mukaan,  esimerkiksi näkövammaiselle soveltuva puhuva verensokerimittari.

Verensokeriliuskat ovat joko yksittäispakattuja, purkissa tai valmiina liuskasylinterissä. Joillakin verensokerimittareilla voi mitata myös veren ketoainepitoisuuden.

Verensokerimittaustulokset merkitään omaseurantavihkoon tai ne siirretään mittarista suoraan sähköiseen sovellukseen tietokoneelle tai mobiililaitteelle.

Käytettyjen välineiden asianmukaisesta hävityksestä  pitää​ huolehtia. Käytetyt lansettikynän lansetit ovat särmäjätettä, mikä tarkoittaa, että neulapää suojataan ennen roskiin laittoa tai laitetaan neulat esimerkiksi muovipulloon. Testiliuskat ovat sekajätettä, verensokerimittarin paristot ongelmajätettä ja käytöstä poistetut mittarit elektroniikkajätettä.


Seuraava sivu

 

 

Päivitetty  20.9.2019